Відвантаження українського зерна з Констанци в січні скоротилися майже на 40%

Відвантаження українського зерна з порту Констанці в січні скоротилися на 38% порівняно з аналогічним періодом минулого року, що свідчить про більш активне використання Україною власних портів.

Про це повідомляє Reuters, пише «АПК-Інформ».

В січні через порт пройшло транзитом 436 тис. т українського зерна порівняно з 700 тис. т за аналогічний місяць минулого року.

У румунських трейдерів виникає занепокоєння, що експортні маршрути, створені за останні два роки, будуть втрачені. Однак деякі ринкові аналітики вважають, що обсяги транзиту відновляться навесні.

Читайте також: Інфраструктура, яку має порт Констанца, дозволить перевалювати не більше 33-35 млн т зерна за рік — експерт

Цезар Георге з консультаційної компанії AGRIColumn зазначив, що наразі на ринку спостерігається затишшя, адже українські аграрії стримують продаж зерна за поточними низькими цінами, але експорт має відновитися вже у березні-квітні.

У 2023 році українське зерно склало приблизно 40% від загального обсягу перевалки в Констанці, або 14 млн т (+62%), порівняно з 13 млн на кінець листопада та з 8,6 млн за весь 2022 рік. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus