Інфраструктура, яку має порт Констанца, дозволить перевалювати не більше 33-35 млн т зерна за рік — експерт

Ще до того, як українське зерно ринуло до румунського порту Констанца, експорт у порту складав 20-24 млн т, враховуючи продукцію з Сербії. Вже тоді румунські вантажівки стояли в чергах за межами порту.

Про це розповів засновник консалтингової компанії AGRIColumn Цезар Георге.

За його словами, з тією інфраструктурою, яку має порт Констанца, він може дозволити собі перевалку не більше 33-35 млн т за рік. Таким потоком зерна ще «можна якось керувати».

Георге зазначає, що місця для розширення потужностей порту немає і єдиний вихід — побудувати 2-3 окремих термінали. Будівництво сховища на 250 тис. т обійдеться у €120 млн для чого знадобиться 2-3 роки.

«Як на мене, то це утопія. Це питання фінансування, отримання дозволів. €120 млн викласти сьогодні, а потім що ви від цього отримаєте? 50 років нічого не будувалося в порту. І ми навіть не знаємо, чому румунський уряд не зобов’язав власників хоч щось там зробити. Тому якщо не буде політичної волі, то нічого в порту робитися і не буде», — додав Цезар Георге.

Читайте також: У 2023 Україна збільшила експорт зерна через Констанцу на понад 60%

Нагадаємо, Єврокомісія надасть Румунії на 126 млн євро для підтримки портів, які зіткнулися зі збільшенням потоків після початку війни в Україні.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus