Ріст цін на основні сільгоспкультури у світі підвищує ризик інфляції на продукти харчування

Ціни на основні сільгоспкультури зростають, що підвищує ризик інфляції на продукти харчування, яка залишається високою в деяких регіонах світу.

Про це пише Bloomberg.

Пальмова олія, що використовується у багатьох продуктах харчування, досягла 17-місячного максимуму, ф'ючерси на каву робуста є найдорожчими щонайменше з 2008 року. Ціни на білу кукурудзу зросли більш ніж на 30% цього року.

Основна причина — несприятливі погодні умови, які скорочують врожай та обмежують пропозиції. Хоча для того, щоб зміни оптових цін позначилися на роздрібній торгівлі, потрібен час, зростання цін може призвести до завершення тривалого спаду цін на продовольчі товари й означати, що споживачі зрештою відчують ці підвищення в супермаркетах.

Світовий банк у своєму звіті за кінець березня зазначив, що у понад 60% із 167 останніх оцінених країн інфляція на продукти харчування перевищує загальну інфляцію.

Сухіша, ніж зазвичай, погода, погіршує перспективи врожаю кукурудзи у Південній Африці. Загроза нестачі сприяла зростанню цін на білу кукурудзу та може призвести до зростання її імпорту.

Крім того, побоювання щодо нижчих, ніж очікувалося, поставок від двох найбільших виробників — Індонезії та Малайзії — підняли ф'ючерси на пальмову олію до найвищих показників з 2022 року.

Рекордні врожаї в росії допомогли знизити світові ціни з рекордних максимумів 2022 року, геополітичні ризики все ще зберігаються, оскільки війна продовжується.

«Стійкість України в підтримці сільськогосподарського виробництва в умовах війни підкреслює її роль як світового постачальника, але перспективи миру залишаються невизначеними, що загострює волатильність ринку», — йдеться у звіті Світового банку.

Читайте також: Світові ціни на рослинну олію досягли найвищого показника за останній рік

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus