Йде напрацювання позицій, стосовно яких цьогоріч підпишуть Меморандум про експорт зерна — Рибчинський

Українські бізнес-асоціації виступають за повернення до практики підписання Меморандуму про експорт зерна, про це на Agro Ukraine Summit розповів Родіон Рибчинський, директор громадської спілки «Борошномели України», пише Elevatorist.com.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За його словами, наразі йде обговорення цієї теми з Мінагрополітики.

«Зараз іде напрацювання тих позицій, стосовно яких ми будемо підписувати в цьому році так званий Меморандум по зерну. Кілька років його не існувало, але скоріше за все ми повернемося до такого Меморандуму, де буде обумовлена та кількість зерна, яку можна буде експортувати без нанесення шкоди національній харчовій безпеці», — сказав Рибчинський.  

Співвласник і керуючий партнер холдингу HD-group Борис Шестопалов зазначив, що цим питанням мають займатися не лише бізнес-асоціації.

«Як в наступному році українські переробники будуть забезпечені сировиною, чи не поїде вона вся за кордон, що буде з цінами на зерно, а потім на нашу продукцію переробки? Я вважаю, що це дуже важливі питання, які потребують втручання не тільки бізнес-асоціацій, але й держави», — зазначив Шестопалов.

У травні стало відомо, що Мінагро пропонує виробникам та переробникам пшениці розглянути потенційне повернення до практики підписання спільного меморандуму між Мінагрополітики і учасниками ринку щодо обсягів експорту пшениці для забезпечення внутрішнього ринку. 

  • За оцінками Мінагро, експорт зернових та олійних культур в наступному маркетинговому році складе орієнтовно 55 млн т.
  • За оцінками «Української зернової асоціації» (УЗА) експорт зернових в новому сезоні 2024/2025 складе 43,5 млн т. В поточному сезоні, який завершується, експорт зернових та олійних може сягнути 53,2 млн т зернових та олійних.
Виконано за допомогоюDisqus