Reuters: Індія купила рекордну кількість соняшникової олії, оскільки конкуренція між Україною і росією знизила ціни

Індійці купили рекордні 500 тис. т соняшникової олії для доставки в червні, оскільки конкуренція між провідними постачальниками Україною та росією зробила її дешевшою, ніж соєва та пальмова олія, повідомили Reuters два провідні покупці та митник.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Збільшення обсягів закупівлі соняшникової олії Індією сприятиме скороченню запасів соняшникової олії в Чорноморському регіоні та зростанню цін на соняшникову олію.

Кілька тижнів тому соняшникова олія була в Індії за ціною 940 $/т, включаючи вартість, страхування та фрахт (CIF), тоді як соєва та пальмова олія пропонувалися приблизно по 1015 $/т та 950 $/т відповідно.

росія та Україна, а також інший великий постачальник Аргентина агресивно конкурували та пропонували соняшникову олію за нижчою ціною, ніж інші олії, сказав покупець із Хайдарабаду. Він скоротив закупівлі пальмової та соєвої олії, щоб звільнити місце для соняшникової олії.

Валюти росії та України знецінилися з початку війни в лютому 2022 року, що дозволило їм пропонувати соняшникову олію за конкурентними цінами в доларовому еквіваленті, сказав один з покупців. На ці дві країни припадає понад 70% світових поставок соняшникової олії.

Близько 320 тис. т соняшникової олії було вивантажено в різних індійських портах цього місяця, повідомив митний чиновник, який захотів залишитися анонімним.

Індія в середньому купувала 250 тис. т соняшникової олії щомісяця в минулому маркетинговому році, в основному з Чорноморського регіону.

Промисловості знадобиться час, щоб переробити та розподілити 500 тис. т соняшникової олії, імпортованої в червні, що призведе до скорочення імпорту в липні, сказав покупець із Хайдарабаду.

Читайте також: Україна вперше відправляє соняшникову олію в рамках Grain from Ukraine

  • Протягом вересня-березня 2023/24 МР Україна збільшила обсяги експорту рослинної олії на 27% р/р до 5,7 млн ​​т.
  • Експорт олійної продукції через порти Одеси зараз становить близько 75-80%, до повномасштабного вторгнення ця цифра була близько 90%. 
Виконано за допомогоюDisqus