Молдова скасувала фітосанітарні перевірки українського зерна, що йде транзитом до румунських портів

Українське зерно, яке йде транзитом через Молдову, звільнять від перевірки Національного агентства безпеки харчових продуктів (ANSA). Таке рішення ухвалив парламент на засіданні 11 липня, пише NewsMaker.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

У документі йдеться про тимчасову відмову від застосування закону «Про захист рослин і фітосанітарний карантин» щодо українського зерна, що прямує через територію Молдови в румунські порти Рені та Галац, в тому числі залізницею. Ця поступка діятиме до 14 вересня.

«Цей вид товарів перетинає територію нашої країни у спеціалізованих транспортних засобах, тож ризик ввезення карантинних організмів невеликий. У разі виникнення подій з транспортом або вантажем під час його транзиту через Молдову перевізники повинні повідомити ANSA протягом двох годин», — йдеться у прес-релізі парламенту.

За словами автора цієї законодавчої ініціативи, ухвалення законопроекту дозволить вирішити проблему транзиту товарів нетваринного походження та заторів, що утворилися на молдавському кордоні через збільшення потоку товарів з України.

Читайте також: Автомобільний експорт агропродукції у червні опустився до найнижчого з початку року показника

  • У червні цього року ліцензійна комісія з імпорту зернових та олійних культур до Молдови завершила свою роботу. 

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus