На Львівщині молотять ультраранні сорти сої. Максимальна врожайність — 3 т/га

Врожайність ультраранніх сортів сої у Львівській області складає від 1,8 т/га до 3 т/га, що значно нижче у порівнянні з минулим роком. Про це у коментарі SuperAgronom.com розповів Юрій Якубчук, менеджер бренду DEFENDA у Львівській області.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«Цифри різні, але максимальний показник врожайності сої на Львівщині цьогоріч — 3 т/га. Минулого року, коли склалися більш сприятливі погодно-кліматичні умови і було достатньо вологи, мінімальна врожайність культури стартувала від 2,5 т/га», — каже фахівець.

Якубчук додав, що наразі рано робити висновки, адже аграрії ще не почали збирати середньостиглі і пізні сорти сої. Втім, велику роль у втраті врожайності зіграли погодні умови і система захисту.

За словами фахівця, цього сезону аграрії найчастіше зверталися з питаннями щодо захисту бобової від павутинного кліща, а також поширення в посівах фузаріозу і септоріозу.

«Павутинний кліщ швидко заселяв посіви через підвищену температуру повітря і ґрунтову посуху. Найбільшу шкоду він завдавав посівам на піщаних ґрунтах. Ми рекомендували аграріям використовувати Міральд, плюс я додавав ще і Бомбардир Дуо», — пояснив фахівець.

Прояв фузаріозу відмічали під час появи сходів. По вегетації найбільше шкодили септоріоз і іржа, частково альтернаріоз. Для захисту сої від цих хвороб на Львівщині фахівці рекомендували застосовувати Дот, Сальто і Старк.

Читайте також: Наразі багато сої нового врожаю непридатно для переробки через погану якість — учасники ринку

  • Агро-Регіон збирає соняшник і сою з врожайністю вищою за планову.
  • Врожай сої в Україні у 2024 році може досягти історичного максимуму попри посуху і скласти 5,7 млн т.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus