Парламент прийняв закони про боротьбу з «чорним зерном». Скандальну правку про 14% ПДВ на експорт замінили

Парламент підтримав у другому читанні та в цілому законопроєкти №10168-2/10169-2 про боротьбу з «чорним зерном» та неповерненням валютної виручки, повідомив народний депутат з фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«Корупційну правку (нові «соєві правки») від Шурми №32 проти якої виступили всі бізнес-асоціації збили — його популярність дорівнює 8-ми голосам. Прийняли замість неї нормальну правку №33. Тобто підтримали потім нормальну редакцію», — зазначив Железняк. 

«За» проголосували 236 та 235 нардепів.

Норма №32 передбачала встановлення 14% ставки ПДВ на експорт всіх видів агропродукції, окрім олії, горіхів та меду. У Всеукраїнській аграрній раді цю правку назвали дискримінаційною і такою, що порушує принцип рівності на ринку.

Проти цих законопроєктів також виступали «Українська зернова асоціація» (УЗА)Європейська Бізнес Асоціація (EBA), GAFTA та Американська торговельна палата в Україні, наголошуючи на тому, що ухвалення цих законів може створити значні корупційні ризики при експорті зерна або ж зовсім його зупинити.

Читайте також: Нові правила експорту зерна — знову на ті ж граблі?

  • На засіданні 21 листопада Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроєкти №10168-2 та №10169, які мають вдосконалити здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту зерна та олій.
  • 4 квітня Податковий комітет ВРУ підтримав ці законопроєкти до другого читання.
Виконано за допомогоюDisqus