Комітет ВРУ підтримав до другого читання законопроєкти про боротьбу з «чорним» зерном та неповерненням валютної виручки

Податковий комітет ВРУ підтримав до другого читання законопроєкти №10168-2 та №10169-2 про боротьбу з «чорним зерном» та неповерненням валютної виручки. 

Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«Сподіваюсь, всі домовленості між комітетом, Мінфіном та бізнесом щодо критеріїв будуть дотримані», — написав Железняк.

Як повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, законопроєктами пропонується запровадити механізми, які мінімізують можливості для зловживань при експорті агропродукції. Це має забезпечити більші валютні надходження до бюджету та позитивно вплинути на стабільність національної валюти.

Читайте також: Через нововведення для експортерів компанії можуть втрачати до $1,5 на одному судні з 25 тис. т кукурудзи — GAFTA 

Проєктом №10168-2 надається право Кабміну запроваджувати режим експортного забезпечення щодо окремих видів товарів (переважно аграрна продукція за визначеними кодами УКТ ЗЕД), суть якого полягає у таких особливостях:

  • у разі запровадження Кабміном режиму експортного забезпечення встановлюється заборона експорту таких товарів суб’єктами ЗЕД, які не є платниками ПДВ;
  • забороняється експорт таких товарів за цінами нижчими, ніж мінімально допустимі експортні ціни (ціни визначатиме Мінагро у порядку, визначеному Кабміном);
  • до вивезення таких товарів платник повинен зареєструвати податкову накладку за ставками:
  1. 0% — платники, у яких обсяг неповерненої валютної виручки не перевищує 20% (порядок розрахунку такого показника визначатиме КМУ);
  2. 14 або 20% (за ставкою для внутрішнього постачання відповідного товару) — всі інші платники. Такі платники отримають змогу відкоригувати ставку ПДВ на 0% виключно після отримання податковою від банку інформації про завершення розрахунків за відповідною експортною операцією.

Нагадаємо, на засіданні 21 листопада Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроєкти №10168-2 та №10169, які мають вдосконалити здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту зерна та олій.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus