Парламент підтримав законопроєкти, спрямовані на боротьбу з тіньовим експортом зерна

На засіданні 21 листопада Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроєкти №10168-2 та №10169, які мають вдосконалити здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту зерна та олій.

Про це повідомив перший заступник податкового комітету Ради Ярослав Железняк.

«Цей законопроект спрямований на боротьбу з «чорним» зерном та неповерненням валютної виручки. До другого читання законопроект буде значно доопрацьований разом з Мінагрополітики», — написав Железняк.

Читайте також: Нові правила експорту зерна — знову на ті ж граблі?

Як повідомляє Економічна правда, законопроєктом №10168-2 пропонується скасувати режим експортного забезпечення для здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту відповідних товарів та натомість встановлюється заборона за вказаними операціями:

  • зарахування зустрічних вимог;
  • використання рахунків резидентів, відкритих за кордоном, для отримання грошових коштів від нерезидентів; 
  • використання інших форм грошових розрахунків з нерезидентом, що не передбачають рух коштів з-за кордону на рахунки резидентів в Україні.

Також пропонується уточнити вимоги до реквізитів податкової накладної та особливості реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування.

Законопроєкт №10169 зобов'язує експортерів вносити інформацію про реквізити відповідної податкової накладної до митної декларації. В ньому пропонується надати повноваження Мінагрополітики встановлювати мінімальні експортні ціни на зерно та олію.

Нагадаємо, 31 жовтня Кабмін оприлюднив постанову № 1132, яка має на меті підготовку до введення нових правил експорту зерна. Постанова наразі регулює виключно формування переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу. Тобто фактично передбачає, які компанії в подальшому будуть підпадати під нові правила експорту та відшкодування ПДВ.

Виконано за допомогоюDisqus