Через нововведення для експортерів компанії можуть втрачати до $1,5 на одному судні з 25 тис. т кукурудзи — GAFTA

Члени Українського Регіонального Торгового Комітету GAFTA висловили занепокоєння щодо нових законодавчих ініціатив, відображених у законопроектах № 10168-2 та №10169-2, які наразі пройшли перше читання у Верховній Раді.

Обидва законопроекти запроваджують нові правила експорту сільськогосподарської продукції, вносячи зміни до валютного регулювання, адміністрування ПДВ та процедур митного контролю. Передбачається, що відшкодування ПДВ має бути пов'язане з поверненням валютних коштів з наданням підтвердження або доказів того, що було експортовано саме цю продукцію, що є неможливим для зерна навалом (його зберігання відбувається шляхом змішування і тому воно є знеособленим).

Альтернативна пропозиція, про яку йдеться в законопроекті № 10169 - 2 дозволяє компаніям уникати експортних процедур відповідності та замість цього сплачувати 10% експортного мита у випадку, якщо запроваджені експортні процедури відповідності були заблоковані або з якихось причин не були виконані.

Таким чином, експорт буде дозволено тим компаніям, які сплатять 10% експортного мита й погодяться на відсутність подальшого відшкодування ПДВ. Ці два елементи матимуть серйозні ризики як для фермерів, так і для експортерів.

«Наш Комітет стурбований недостатньою прозорістю цих запропонованих нововведень. GAFTA підтримує відкриту і вільну торгівлю, а нові зміни, на наш погляд, є непрозорими. Вони дозволять втручатися в ринкові відносини та регулювати експорт, забороняючи вільну реєстрацію експортних податкових накладних, що матиме дуже негативний вплив та буде створювати бар'єри для експорту. За нашими підрахунками компанія-експортер може втратити до 1,5 млн. доларів США на середнє судно завантажене 25 000 тонами кукурудзи», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що у 2023/24 маркетинговому році Україна експортувала 17,9 млн т зернових та зернобобових культур.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus