Strip-till, органічні добрива та 50 тис. га під біопрепаратами: Як в МХП відновлюють ґрунти

Основна стратегія МХП в майбутньому — регенеративне землеробство
Джерело фото: МХП

Продовжуємо розповідати, як агрохолдинги працюють у напрямках збереження родючості ґрунтів, зменшення пестицидного навантаження та екологічного землеробства.

У минулому матеріалі своїм досвідом поділилися «Кернел», «ТАС Агро», «Астарта-Київ» та «АСТ». А для цього матеріалу ми розпитали МХП, як використання органічних добрив, біодеструкторів, біофунгіцидів та ресурсоощадливий обробіток ґрунту допомагають отримувати якісні врожаї та в майбутньому прийти до регенеративного землеробства. Нашим партнером, традиційно, виступає компанія «БТУ-ЦЕНТР».

Факт, який треба визнати: споживання органічних добрив знизилося

Баланс гумусу в українських ґрунтах погіршується. І це факт. За даними FAO, щороку через ерозію втрачається майже 300-600 млн т ґрунту. Сюди додайте закисленість ґрунтів і один із найбільших у світі рівень розораності земель. За оцінками НААН, щорічні економічні збитки від деградації ґрунтів становлять близько 40 млрд грн. І ці дані, зауважимо, були наведені експертами ще до повномасштабного вторгнення. А за час великої війни деградованих земель сільськогосподарського призначення побільшало на 13%, відмічають у FAO.

Експерти вважають, що однією з причин цього є суттєве зменшення внесення органічних добрив на 1 га.

Побите снарядами поле у Бахмуті. Фото: Maxar Technologies

Часи втрат. Скільки вже втратив агросектор України від війни?
Читати також

Що каже Держстат? Що під урожай 2022 усього було внесено 9728,2 тис. т органічних добрив (у розрахунку на 1 га обробленої землі — 13 222 кг).

А тепер повертаємося на 31 рік назад і бачимо, що внесення органічних добрив на 1 га обробленої площі складало 47 405 кг/га. Різниця досить відчутна.

Але є і пояснення: цей показник добре корелюється зі зменшенням поголівʼя ВРХ та свиней. І тут згадаймо, що через велику війну, тваринництву в Україні, за даними KSE Institute, вже нанесено збитків на $210,5 млн. Тільки у Донецькій області станом на серпень втрачено понад 1,2 тис. корів та 1,2 млн голів птиці.

Як працюють з органічними добривами в МХП?

У МХП використовують два види органічних добрив: рідкі та тверді. Отримують їх за допомогою технології компостування та анаеробного зброджування (біоферментації) на власному біогазовому комплексі у Ладижині.

Віктор Марценюк

керівник науково-інноваційного центру МХП

«Перший і другий метод — це найраціональніші на сьогодні способи біоконверсії (перетворення одних органічних сполук в інші за допомогою культур мікроорганізмів або виділених ферментів — прим. ред.) різних типів органічних матеріалів: гною великої рогатої худоби та пташиного посліду. Кінцеві продукти, що отримуються в результаті — тепло-, електроенергія та продукти переробки органіки: компост, органічні твердий дигестат (ТОД), рідкий дигестат (РОД)».

Внесення органічних добрив на поля МХП

Так, в одній тонні твердої фракції добрив з біогазових установок міститься 10-11 кг азоту, 7 кг фосфору та 7 кг калію. Аналогічні показники й у рідкій фракції, тільки трохи більше калія —  8-10 кг.

За словами Віктора Марценюка, всі види добрив по-різному впливають на ґрунти. Гній великої рогатої худоби містить мікроорганізми, які розкладають органічну речовину на окремі легкозасвоювані елементи, а ще кобальт, мідь, молібден, бор, марганець. У пташиному посліді ще більше поживних елементів, ніж у гної, й на одиницю площі його менше потрібно. А компост, що готується з них, сприяє покращенню мікрофлори ґрунтів.


Віктор Марценюк

керівник науково-інноваційного центру МХП

«Ми провели агрохімічні дослідження і побачили, що в ґрунтах, в які вносилися органічні добрива, значно покращилися показники вмісту гумусу. Кожне поле, де систематично вносилася органіка, мало високу забезпеченість фосфором та калієм».

Як працюють з деструкторами стерні?

Крім органічних добрив в МХП систематично впродовж вже 10 років застосовують біодеструктори. І вважають їх найефективнішим рішенням для швидкого розкладання рослинних решток та контролю патогенів на полях.

Вносять двома способами: одночасно із лущенням стерні за допомогою агрегату для вертикального обробітку ґрунту або обприскувачем з подальшою заробкою.

У «БТУ-ЦЕНТР» нам також додали, що розкладання рослинних решток, завдяки застосуванню біологічних деструкторів лінійки ЕКОСТЕРН, пришвидшується як мінімум у 2 рази, а кількість ґрунтової патогенної мікобіоти зменшується в середньому по господарствах у 4 рази. Також досліди показують, що кількість сапротрофних грибів у ґрунті підвищується на 26%.

До основних недоліків деструкторів стерні в МХП відносять те, що потрібен ефективний контроль за якістю препаратів з коротким терміном придатності. Тому для запобігання втрати якості при довготривалому зберіганні, використовують біологічні препарати на сухій основі.

У «БТУ-ЦЕНТР» також звернули увагу на те, що деструктори — засоби майже універсальні. Але оскільки в Україні різні кліматичні зони і налічується 53 типи ґрунтів, та й господарства використовують різні добрива та технології, фахівці радять підбирати деструктори з урахуванням всіх цих чинників.

Розкладання рослинних решток із застосуванням біологічних деструкторів пришвидшується як мінімум у 2 рази

Чому біопрепарати?

МХП щороку використовує біопрепарати на площі 40-50 тис. га. Як каже Віктор Марценюк, після перевірки багатьох виробників на ринку, зупинилися на препаратах «БТУ-ЦЕНТР», бо впевнені в їх якості. Крім біодеструкторів, працюють також з біофунгіцидами цієї компанії.

Біофунгіциди не викликають резистентності у збудників хвороб, тому їх можна використовувати упродовж багатьох років, при цьому не збільшуючи норми витрати діючої речовини.

У «БТУ-ЦЕНТР» відмічають, що біологічний метод захисту рослин від хвороб з кожним роком набирає все більшої популярності серед аграріїв. Так, згідно оцінки, проведеної фахівцями компанії, за останні 5 років спостерігається позитивна динаміка до збільшення об’ємів реалізації всієї лінійки біологічних фунгіцидів, виробництва «БТУ-ЦЕНТР» (ЕКОСТЕРН Триходерма, МІКОХЕЛП, СКЛЕРОЦИД, ФІТОХЕЛП, ФІТОЦИД). Слід також відзначити різний спосіб застосування цих препаратів: шляхом обробки посівного/посадкового матеріалу, внесення як у ґрунт, так і фоліарно.

У цілому, порівнюючи з 2019 роком, об’єми використання біофунгіцидів «БТУ-ЦЕНТР» у 2023 році значно зросли. Таке зростання у порівнянні з попереднім періодом спостерігається щороку: на 302% — у 2020 році, 168% — у 2021, 3% — у 2022 і 42% — у 2023. Навіть у 2022 році, не дивлячись на важке становище в аграрному секторі внаслідок воєнних дій, не було падіння реалізації нижче рівня 2021 року.

Внесення ЗЗР

І це не дивно, адже біологічний спосіб захисту рослин від хвороб, суть якого полягає у використанні проти шкідливих мікроорганізмів природних ворогів і продуктів їх життєдіяльності, є ефективним, екологічним та економічно доцільним.

Біопрепарати, деструктори та компост: Як в Кернел, Астарті, ТАС Агро та АСТ відновлюють ґрунти
Читати також

Збільшення популярності біологічних фунгіцидів пов'язано з тим, що вони, на відміну від хімічних, дозволяють зберегти урожай не завдаючи шкоди навколишньому середовищу, крім того проявляють високу селективність до фітопатогенів і не викликають у них резистентності.

До того ж, із деякими збудниками хвороб можна ефективно боротися лише використовуючи їх природних ворогів. Прикладом є така небезпечна хвороба як біла гниль. Збудник даної хвороби може уражувати кореневу систему, стебла та кошики соняшнику і як наслідок спричинити втрати врожаю до 60%.

У результаті численних польових досліджень, високу ефективність проти збудників білої гнилі показав біологічний препарат СКЛЕРОЦИД, який містить у своєму складі гриб-гіперпаразит Coniothyrium minitans, гриб-антагоніст збудників хвороб Trichoderma harzianum, бактерії Bacillus licheniformis та Bacillus subtilis.

Ось чому біологічний захист рослин в екологічно розвинених країнах є пріоритетним методом боротьби зі шкідливими організмами.

Із деякими збудниками хвороб соняшника можна ефективно боротися, використовуючи їх природних ворогів

Курс на регенеративне землеробство

Для відновлення родючості ґрунтів у МХП також висівають покривні і сидеральні культури, а ще застосовують ресурсоощадливий обробіток ґрунту — verti-till і strip-till.

Пожнивні рештки подрібнюють, а обробіток дисковими боронами замінюють на обробіток агрегатами вертикального типу. Це дозволяє не заробляти їх у ґрунт, а лишати на поверхні поля. Такий обробіток ґрунту у регіонах, де випадає велика кількість опадів, запобігає водній ерозії, а в посушливих — дозволяє накопичити і зберегти вологу.


Віктор Марценюк

керівник науково-інноваційного центру МХП

«Все це є елементами регенеративного землеробства, — основи стратегії компанії в майбутньому».

Від себе додамо, що складне слово регенерація — це ніщо інше, як відновлення здоров'я ґрунту. Для агрохолдингу здорові ґрунти — це можливість вирощувати здоровіші рослини і, відповідно, отримувати кращий прибуток. А для нас з вами — це те, якої якості продукти ми покладемо до свого холодильника.

 Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus