Ви все ще «неправильно» сієте? Тоді до вас вже йдуть!


Джерело фото: export LAT

З нового року набрали чинності зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачають адміністративну відповідальність у вигляді накладання штрафів за порушення правил землеустрою, а точніше — за використання земель без проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь.

Це тому, що згідно із частиною четвертою ст. 22 Земельного кодексу України:

«4. Земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва використовуються відповідно до розроблених та затверджених в установленому порядку проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь і передбачають заходи з охорони земель».

А що ж треба «правильно» сіяти, то ще у 2010 році «попередній» Кабінет Міністрів визначив це у своїй постанові від 11.10.2010 №164 «Про затвердження нормативів оптимального співвідношення культур у сівозмінах в різних природно-сільськогосподарських регіонах».

Отже, якщо законослухняні землекористувачі захочуть унормувати свою сівозміну, то за їхні гроші (як кажуть, зараз це коштує 28-40 грн/га) їм усе «розпишуть» спеціалізовані організації у відповідному проекті — із травами, баштанами, картоплями і чорними парами.

Інакше, поки іншого офіційно не прийнято, такий розроблений проект «землеустрою із сівозміною» не «проскочить» через відповідну держземівську експертизу, що є обов'язковою.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus