Виробництво пшениці падає, площі під олійними культурами ростуть. Розповідаємо, що відбувається на агроринку ЄС

Виробництво пшениці падає, площі під олійними культурами ростуть. Розповідаємо, що відбувається на агроринку ЄС
Виробництво пшениці падає, площі під олійними культурами ростуть. Розповідаємо, що відбувається на агроринку ЄС
Джерело фото: Latifundist.com

Виробництво пшениці в ЄС буде низьким цього року. Та наявні залишки дозволять експортувати 8 млн т. Водночас в 2023 р. очікується рекордний врожай олійних культур. Більш детально про ситуацію з рослинництвом, тваринництвом та цінами на продукцію в ЄС говорили під час панельної дискусії «100 днів із вторгнення РФ: сучасний стан та перспективи продовольчої безпеки і сільськогосподарських ринків у світі».

Доповідачем про стан агроринку в ЄС була Андреа Чапковічова, аналітикиня соціальної економіки та координаторка Agricultural Outlook ЄC у відділі аналізу та перспектив розвитку сільського господарства Генерального директорату сільського господарства та розвитку сільських територій Європейської Комісії. Публікуємо основне з її виступу.

Андреа Чапковічова

Проблеми агроринку ЄС і підтримка фермерів

Основними проблемами агроринку ЄС сьогодні є:

  • засуха, яка впливає на потенціал виробництва зернових культур;
  • якість пасовищ та збільшення випадків захворювань АЧС та пташиного грипу;
  • велика кількість українських біженців, які впливають на внутрішній попит та споживання їжі.

Через війну в Україні та загрозу продовольчої безпеки, ЄС вимушений був вдатися до наступних кроків. По-перше, виділив €500 млн на підтримку виробників, які найбільше постраждали від наслідків війни в Україні. На рівні держав також намагаються підтримувати фермерів з екстрених фондів та бюджетів. По-друге, дозволено вирощування будь-яких культур на необроблених землях (парах), у тому числі і на корма для тварин. По-третє, тимчасово послаблені існуючі вимоги щодо імпорту кормів для тварин.

Увага на олійні культури

В цьому році виробництво зерна в ЄС буде нижчим через суху погоду, яка позначиться на очікуваній врожайності. Однак високими будуть надлишки, які і підуть на експорт. За прогнозами, ЄС може експортувати 8 млн т пшениці. Також очікується скорочення використання зернових культур та кормів для виробництва біоетанолу.

Щодо виробництва олійних культур, то посівні площі під соняшник в 2023 р. будуть збільшені завдяки зростанню цін на ринку. Аналітики навіть очікують наступного сезону рекордний для ЄС рівень виробництва соняшника. Водночас вони прогнозують збільшення площ і під соєві боби та ріпак.

Про ситуацію в тваринництві

Ціни на молочну продукцію в ЄС ростуть. Аналітики прогнозують, що через це дещо знизяться споживчі настрої: населення буде віддавати перевагу більш доступним по ціні продуктам. Водночас фіксується ріст споживання молочної продукції за рахунок українських біженців.

Ціни на сировину для виробництва м’ясних продуктів також зростає. Виробництво свинини та птиці дещо скоротилося через високі ціни на корма та спалахи захворюван.

ЄС продовжує імпортувати з України продукцію птахівництва і така тенденція буде зберігатися і надалі. А от експорт свинини знизився через зменшення попиту на цю продукцію зі сторони Китаю, що в свою чергу призвело до значного скорочення загального обсягу експорту з ЄС.

Як інфляція вплинула на ціни?

Ліворуч показано графік зміни цін на харчові продукти в ЄС. Ціни на різні групи товарів зростають, але не пропорційно. Аналітики говорять, що потенціал для росту зберігається.

Праворуч показано, як інфляція впливає на зростання цін на певні види продуктів у 2022 р.  Споживачі дуже залежні від цін, саме тому почали віддавати перевагу більш дешевим продуктам. Тоді як споживання дорогих продуктів падає.

Андреа Чапковічова, аналітикиня соціальної економіки та координаторка Agricultural Outlook EC у відділі аналізу та перспектив розвитку сільського господарства Генерального директорату сільського господарства та розвитку сільських територій Європейської Комісії.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus