Це моя країна. У Бахмуті загинув канадський медик-волонтер Григорій Цехмістренко. Він був сином засновника агрохолдингу Райз

 Це моя країна. У Бахмуті загинув канадський медик-волонтер Григорій Цехмістренко. Він був сином власника агрохолдингу Райз
Григорій Цехмістренко — українець з канадським громадянством.
Джерело фото: Instagram

У ніч з 14 на 15 січня у Бахмуті загинув канадський медик-волонтер українського походження Григорій Цехмістренко. Він син Віталія Цехмістренка — колись відомого в Україні латифундиста, засновника та колишнього керівника агрохолдингу «Райз».

Про загибель волонтера повідомив канадський суспільний мовник CBS із посиланням на батька та побратима загиблого.

Що відомо про Григорія Цехмістренка?

Григорію було 28 років. Він родом з України, але мав канадське громадянство. Упродовж багатьох років жив разом з батьками у містечку Кіністіно (провінція Саскатчеван). Потім переїхав до Порт-Алісу, що на острові Ванкувер.

За словами Віталія Цехмістренка, його син повернувся до України у січні минулого року, коли в новинах почали говорити про можливий напад росії. Після 24 лютого став медиком-добровольцем.

Натомість подруга Григорія розповіла журналістам, що Григорій ще влітку 2021 року сказав їй, що збирається допомагати Україні, якщо росія піде у відкритий наступ. Вона намагалася його відмовити від ризикованої поїздки.

«Але це його країна, і він з самого початку знав — що б не сталося — він піде воювати за Україну», — розповіла Луса Тшибангу (Lusa Tshibangu).

Григорій Цехмістренко. Фото: Facebook

Скоріше за все, Григорій також приймав активну участь в Євромайдані. Бо ім’я Григорія Віталійовича Цехмістренка було у списку затриманих активістів у лютому 2014 року.

Друг з великої літери

Друзі Григорія говорять, що він був сповнений життям, любив подорожувати та знайомитися з новими культурами. Про свої подорожі він писав в Instagram.

Останні дописи свідчать про те, що в якості добровольця в Україні він побував у найгарячіших точках.

«Це Друг з великої літери, йому можна було розказати про все, він завжди поважав чужі таємниці! ...Приїжджаючи з фронту, він забігав до мене, по дорозі беручи свій улюблений лимонний кекс та масалу, бо просто хотів відволіктись і пограти на компі. Я завжди сміявся — приїхав з фронту та зайшов в Call of Duty, типу йому там війни не вистачає», — написав його товариш.

За словами батька загиблого, разом з дружиною вони приїжджали до Києва, щоб провести з сином різдвяні свята.

Пройшло зовсім трохи часу від зустрічі і тепер батько їде на похорон до сина.

«Він хотів побудувати будинок на воді після війни», — згадує Віталій Цехмістренко.

Фото Григорія Цехмістренка з Instagram

Ким був Віталій Цехмістренко в Україні?

До 2011 року Віталій Цехмістренко був відомим бізнесменом в аграрних колах України. Він засновник та власник  агрохолдингу «Райз».

До складу холдингу входили цукровий завод із добовою потужністю переробки до 10 тис. т цукрових буряків, 3 елеватори загальною потужністю майже 600 тис. т одноразового зберігання та 5 насіннєвих заводів. Дистриб'юторська мережа налічувала 40 агродилерських центрів по всій Україні та 340 тис. кв.м  складських приміщень. Також компанія мала в обробітку 180 тис. га.

У 2011 році агрохолдинг «Райз» було продано Олегу Бахматюку. Сума угоди не розголошувалася, але експерти говорили про $50 і навіть $100 млн. За версією журналу Фокус, у тому ж році Віталій Цехмістренко зайняв 61 місце в рейтингу «200 найбагатших людей України». Його статки оцінили у $291,1 млн.

Віталій Цехмістренко

Також Віталій Цехмістренко у 1998-2002 рр. був народним депутатом України від виборчого округу № 154 від Рівненщини. А з 2002-2006 рр. — нардепом від виборчого округу №155, також від Рівненщини. Представляв «Блок Віктора Ющенка «Наша Україна».

Редакція Latifundist.com висловлює співчуття родині та близьким Григорія Цехмістренка.

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus