Український цукор має реекспортуватися за межі ЄС — нова вимога групи французьких виробників. Як далі бути?

Український цукор має реекспортуватися за межі ЄС — нова вимога групи французьких виробників. Як далі бути?

Джерело фото: Latifundist.com

Український цукор має реекспортуватися за межі Європи — свіжа вимога групи французських виробників цукрових буряків CGB. Французи прогнозують, що імпорт українського цукру до ЄС може сягнути 700-800 тис. т у сезоні 2023-2024. За даними Єврокомісії, це приблизно вдвічі більше імпорту в попередньому сезоні. Відповідно цукор Made in Ukraine завдасть шкоди місцевим виробникам, цитує CGB Bloomberg. 

«Нам потрібна чітка відповідь Європейської комісії про майбутнє управління цим припливом цукру», — наголошують в групі. 

Це вже не перша претензія до українських цукровиків з боку французьких колег. У вересні місцева компанія Suedzucker заявила, що відмовляється від плану збільшення виробництва цукру. Чому? Вгадайте з першого разу — через імпорт з України.

Олександр Коротинський — знаний експерт цукрової галузі та автор блогів на Latifundist.com. Ми попросили директора НПЦ «Цукробурякового виробництва» звести баланси і розповісти, чи дійсно наш цукор гірчить у Європі.

Ринок цукру в ЄС лишається дефіцитним

У 2023/24 маркетинговому році експорт цукру має становити не більше 650 тис. т у всіх напрямках — нещодавно Мінагрополітики підписало Меморандум з асоціацією «Укрцукор», де чітко зафіксувало цю цифру.

Це багато чи мало? Для порівняння: в 2022/23 МР Україна експортувала 400 тис. т цукру в Європу (не лише в ЄС). Тобто теоретично (бо це за умови, що весь обсяг піде в ЄС) ми поставимо в Євросоюз на 250 тис. т більше, ніж минулого року.

Але потрібно розуміти, що ринок цукру в ЄС залишається дефіцитним (див. Баланс цукру у країнах ЄС — згідно даних Євростату). 

Тож, головне, коли просять про реекспорт, щоб не вийшло, як влітку у Румунії. Тоді країна сама попросила у нас про імпорт 20 тис. т цукру.  

Баланс цукру у країнах ЄС, згідно даних Євростату на 01.09.2023Тепер по цифрах виробництва в самому ЄС. На початку 2022/23 МР ЄС очікував виробити 15,5 млн т цукру. Згідно ж останніх результатів мали відповідно 14,6 млн т. У цьому сезоні (2023/24 МР), також прогнозується виробіток 15,6 млн т цукру. 

Тепер, що ми бачимо, спираючись на офіційні дані двох найбільших виробників цукру в ЄС — Німеччини та Франції.

А бачимо НЕГАТИВНІ осінні сценарії розвитку буряків та виробництва цукру у провідних країнах виробниках ЄС.

Німеччина

Асоціація економічного виробництва цукру (WVZ) опублікувала свій третій прогноз урожаю та виробництва на 2023 рік (30 жовтня).

Відповідно до цього, у Німеччині буде вироблено 4,24 млн т цукру, хоча ще у жовтні прогнозувалося 4,36 млн т цукру. А це вже зменшення виробництва на 120 тис. т.

Виробництво цукру

Франція

У Франції в період із середини жовтня до середини листопада випала рекордна кількість опадів. Причому в багатьох великих регіонах із виробництва цукрових буряків зливи реєструються майже щодня, а сильні дощі на півночі затопили поля.

«Що стосується умов збирання врожаю, то вони катастрофічні, вода скрізь, — сказав голова тої самої CGB Франк Сандер про поточний збір урожаю на півночі Франції, додавши, що в найближчі 10 днів (прим. редакції — в період по 5 грудня) очікується ще більше дощів. — Це не добре».

Майже половина буряків у країні все ще незібрана через затримки, а деякі заводи скоротили виробництво, бо не отримують достатньої кількості сировини для переробки, заявила… знову група виробників CGB, тепер уже на конференції в Лондоні.

Агрокомпанії масово йдуть в цукровий буряк. Чи вистачить на всіх насіння? І чи не обваляться ціни?
Читати також

Деякі французькі фермери стурбовані тим, що втратять 15% незібраних буряків через повені, йдеться у повідомленні. І це при тому, що інші європейські виробники цукру на конференції також висловили стурбованість щодо обсягів виробництва.

Ця ситуація може призвести до обмеження виробництва в Європі, що призведе до подальшого підвищення цін на світовому ринку.

Цукровий буряк

Давайте рахувати. Втрата 15% незібраних площ під цукровими буряками призведе до втрати у кінцевому випадку і 15% виробництва цукру (не враховуючи якість зібраного буряку, з низькою цукристістю та доволі високим вмістом гнилей). Прогноз виробітку оцінювався у вересні — 3,7 млн т цукру.

Тобто Франція, може недоотримати 500 тис. т цукру (існує така ймовірність, все буде залежати від подальших погодних умов).

З цього робимо висновок, що два найбільші виробники цукру у країнах ЄС, спільно можуть зменшити загальний баланс на 620 тис. т. Зменшення виробництва, знов призведе до збільшення дефіциту цукру у країнах ЄС, до понад 2 млн т.

Виникає питання, ЄС має думати, принаймні у 2023/24 МР, не як реекспортувати український цукор, а надати місцевим виробникам чіткий сигнал про необхідність якомога більших обсягів, для покриття власного дефіциту.

Олександр Коротинський, директор НПЦ «Цукробурякового виробництва»

Якщо ви зацікавлені отримувати достовірну та перевірену інформацію по ринку цукру та цукрових буряків з України та світу, у Вас є змога підписатися на Телеграм канал «Цукрові новини Коротинського». Заявку на приєднання можна надіслати на npcsugarr@gmail.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus