Ціна на пшеницю: рости не може падати


Джерело фото: Latifundist.com

Ну що друзья-пірагі, надіюсь ще не встигли заскучати? Видихайте, сьогодні без теоретичної лабуди. Поговоримо (чи попишемо) про новий врожай, risk on, risk off і ще купу експертних слів. Акцент на пшеницю, бо матеріал об’ємний і якщо ще додати ячмінь з ріпаком, можемо і сезон пропустити, доки будете читати.

Пропоную без оцих вокруг да около... По пшениці не бздєть, повинна рости. Все, інтрига вбита, далі можна не читати. Кому все таки хочеться думок, логіки їдемо далі... Отже, давайте трішки хронології.

Динаміка ф’ючерсу на пшеницю на СВОТ

  1. В Європі не відсіялись повністю, Україна скорочує площі під озимою пшеницею, в штатах теж не все класно. Ростемо…
  2. Всьо херня, зате на росії буде дуже багато пшениці і все буде класно. Хоча, ні фіга класно вже з січня не було. Якщо скласти декілька оцінок по виробництву, то навіть без докторської дисертації було зрозуміло, що з виробництвом по ключовим-експортерам будуть проблеми.
  3. Почались проблеми, спочатку пішло зростання на біржі, але більшість відмахується, не вбачає у цьому щось серйозне. Кажуть, що то фонди шОрти закривають (в цьому покопаємося далі)
  4. Через тиждень пішла паніка з росією та її виробництвом. Ціна пульнула вгору і багато імпортерів вийшли на ринок «шота прікупіть».

І вже декілька тижнів живемо з цією панікою. Але, все має межі і от останніх тижнів два, котирування на СВОТ перестали рости. Навпаки, фундаменталом заливають ринок прям як з відра — ще більші скорочення виробництва в росії. Деякі трейдери з росії дефолтили свої контракти на поставку пшениці у червні-серпні. Але, прогресу в зростанні фактично не було і ринок продовжував просідати. До речі, прямо класична історія про — «купуй на чутках, продавай на фактах»

Отже, що може бути далі? Це всьо, можна розходитися, #цінинема? Мабуть, ні… Далі виключно мої думки і відповідно, потрібно допускати, що я теж часто в штангу, поперечину (ну куди ж без тролінга нашої збірної), майте на увазі. 

Так от, фактично фокус уваги був на росію і її проблеми. Хоча, і без росії проблем з пшеницею у світі вистачало. До прикладу, ось прогнозоване виробництво зерна по ключовим країнам-експортерам у період січень-лютий.

Оцінка виробництва пшениці по ключовим експортерам на лютий

І ось росією тут нічого не перекривається. Тому, панікувати потрібно було ще в січні-березні. Це, до речі, про те, як нам формують картинку, чому ринок рухається ось так, а не інакше. 

Ще раз, дисбаланс на ринку вже був сформований у грудні-січні. А з травня, ще й вся надія аналітиків у вигляді екстраоб'ємного врожаю пішла по п.... короч, ще більше підлили олійки у вогонь. Плюс, так звана фонда (усілякі хедж-фонди, інвестбанки) сиділи в шОртах (то їм не жарко, що вони не в брюках сиділи, шорт — позиція на продаж) і коли пішла така п'янка, ці самі шОрти (поставлю правильно наголос, щоб ви мене не позорили) почали закривати. Технічно, якщо у вас на рахунку продано 1000 контрактів (на балансі у вас воно світиться як -1000) і вам необхідно цю позицію закрити, тоді ви купуєте 1000. Тоді у вас рахунок виглядає так:

-1000 контрактів проданих, потім +1000 контрактів куплено, що в сумі дає 0 (нуль) контрактів. Це виключно технічні моменти для розумінні процесів, що протікають на біржі.

Тому, частину шОртів фонди почали закривати і це був перший тригер, що ціна піде вгору. Далі, всі пам'ятають, котирування з 580-600 центів доросли до 700-720 і почали здуватися. Скільки фундаменталу не вливали в ринок, ціна знижувалася. 

Динаміка позицій великих фондів

І знову повертаємося до питання — всьо, фініта ля комедія? 

По-перше, фундаментально все складається дуже класно для росту ціни. 

По-друге, ринку теж потрібно перепочити, випустити пар, що ми зараз і бачимо, ціна просідає. На мою думку, ми бачимо технічну корекцію.

Взагалі, я розписував (за бабкі) такий варіант. Це виключно плоди мого конспірологічного розуму, що спочатку натовп приколисали тим, що ніяких проблем, don't panic, расія-матушка все витягне, подивіться позиції фондів, вони ж на all in в шОртах, мать їх. 

І.... і багато хто приїхав в забор коли котирування пішли вгору. Коли дійшли до локального максимуму і в кожному дитячому садку вже говорять, що потрібно брати лонг (позиція на купівлю) на пшеницю, проте ціна каже: «Неа». І починає падати. Вже мільйон запитань «ну як так?» «Чому?» «На росії вже все класно, пшениця виросла?». Ні, фундаментал нікуди не зник і він дасть про себе знати. Але, тренд дуже очевидний, тому необхідно висадити пасажирів. Багато тих, хто на піках почав купувати пшеницю знову сидить з мінусом. І тут два варіанти:

  1. Стиснув зуби, терпіти до поки святий маржин-колл не принесе тобі полегшення.
  2. Закритися в мінус.

Тобто, поточна корекція — це спроба крупняку витрусити попутних пасажирів з явного тренду вгору і далі знову запаравозити. Читач мабуть вже подумав, що батон десь біля пивних дріжів перележав і йому хміль у м'якиш вдарив. Переходимо від пивних дріжджів і конспірології до тригерних рівнів, за якими потрібно слідкувати. 

Отже 700-720 центів, досить ліквідний рівень, який ми не проскочили з першої спроби. Саме він буде показувати направлення. Якщо через певний проміжок часу ціна заскочить вище, без вагань — далі рухаємося вгору.

Як низ можна виділити 580-600 центів. Дуже ймовірно, що ціна пощупає ці рівні. Очікую стабілізацію і формування дна на пшеничку. От якщо проб'ємо 570-580 центів вниз, варто напрягтися. Тоді є всі шанси, що корекція вниз перетвориться на новий тренд. 

Взагалі, корекція це така цікава штука, вона може буде довго запрягатися, а потім хоп-хоп, чик-чик і тестуємо 700 центів. Бац і 800-850 центів. Тобто по часу тут тільки вангувати, тиждень-місяць. Інструментів для прогнозування скільки по часу, на жаль, не має. І схоже, що корекція йде саме на період старту збиральної кампанії в Чорному морі, ЄС та США. 

Скоріше за все, коли ціна на СВОТ посуне далі вниз, почне з'являтися фундаментал, типу та нічого страшного, на всіх вистачить пшениці, попиту не має... ось це буде розворотна точка. Як тільки нас почнуть саджати у беріш-мобіль (беріш — bears — ведмідь, а ведмежата люблять, коли ціна падає), значить ринок поїде в іншу сторону, тобто вгору.

Найближчі декілька тижнів, а мо і місяців, буде запекла бійка між ростунами і поніжателямі. Але, на довгострокових графіках все таки світло в кінці тунелю є. І це світло, до речі, з'явитися там раніше, аніж прийшли новини з росії. Не знаю, може фермери нашаманили. Але, міжринковий аналіз давненько маякував, що пшеничка почне рости. 

Отже, міжринковий аналіз... від конспірологічних батоногіпотез, перейдемо до більш цікавіших думок, які можна побачити і пощупати. Довго тягати круасан за рогалика не буду. Розберемо два графіки.

Співвідношення Золото/Пшениця (оранжева лінія – біржова ціна на пшеницю)

На ринку фіксується явний перекос. Ціна на пшеницю дуже низька проти золота. На початку квітня, співвідношення між золотом та пшеницею вийшло на абсолютний максимум 4.3-4.4, чого не було за усю історію. На початку 2020 року, з рівнів 3.8-4.0 почався розворот по співвідношенню і саме тоді COVID (ви теж всплакнули за цими чудовими часами?), друк бабла, інфлейшн. Саме у 2020 році сировинні ринки набирали швидкість і смачно лупили вгору. А в 2022 році, на початку війни, дане співвідношення впало до рекордно низького рівні і сигналізувало, що пшеничка дуже дорога. 

Далі два роки в’ялотекучої тенденції вниз. На початок 2024 року, як все писав вище, співвідношення вийшло на абсолютний максимум, тобто зерно дЮже дешеве проти золота. Тому поточне зростання пішло, в першу чергу, через повернення ліквідності. Грошики люблять рух, а тут видніється, що ми тільки-тільки набираємо оберти. І це вже не конспірологія, а більш конкретні речі. Фундаментально, причин щоб рости вагон. Технічно, багато активів перегріті проти зерна. Відповідно, по іншим ринкам може йти ліквідація позицій і перетікання капіталу в зерно.

Співвідношення S&P500/Пшениця

Фондовий ринок має сильний перекос проти пшениці. Основні проблеми приїхали у 2022 році, коли росіянці напали на Україну. Тоді фонда посипалась, а пшениця стрельнула в космос. І починаючи з середини 2022 р, співвідношення постійно росло. До 2022 р. співвідношення було +/- у межах 5.3-6,3 а на піках у квітні, співвідношення доходило до 9.5-9.8. І бачимо, що потрохи ринки починають вирівнюватися. Фонда буде перекуплена, так і проситься в корекцію. А от пшениця дуже дешева. Для спекулів з Волл-Стріт саме то перекластися у пшеницю.

Ось такі пірАгі і пірожини. Звісно, можна ще масу графіків і тексту напаять, але там все +/- таке ж. Трішки зекономимо часу та електроенергії.

Два фінішних слова — все буде (більше не влізло у ліміт). Буде зростання… я так бачу. Поки ринку показали тренд, хто зрозумів, той зрозумів. В моменті, йдуть спроби занурити ринок у теплу ванну — попиту немає, лодкі стоять, велика пропозиція. Але ще раз, коли ви почуєте таку аргументацію, значить пора рости, верняк, зуб даю. Тому, не спать, за ринком слідкувати. По ходу, зерно заряжають на суттєву корекцію вгору. 

З позиції міжринкового аналізу, пшеницю необхідно купувати проти більшості активів. І найголовніше — це те, що ми побачили тільки першу хвилю росту і найцікавіше у нас попереду. Такі ж висновки витікають і для інших культур. Тому, я очікую, що ціни заракетять, майте терпіння. І на мою думку, ще буде в новому сезоні, а не через 2-3 роки.

На цьому всьо, до нових зустрічей у полях.

Виконано за допомогоюDisqus