Ведення мінімального податкового зобов’язання може більше призвести до більшої тінізації — експерт

Мінімальне податкове зобов’язання є свого роду поліцейським заходом або примусом, а тому в боротьбі з тінізацією може призвести до зворотних дій.

Таку думку висловив професор, старший економіст проєкту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» Київської школи економіки, експерт із земельних питань Світового банку Олег Нив'євський в коментарі для Latifundist.com.

За словами експерта, законопроєкт №5600 викликав жваву дискусію в ЗМІ, тому що стосується не тільки податків, але й втручається в інші сфери. До прикладу, земельної реформи, де може призвести до більшої тінізації малих фермерів.

«Мінімальне податкове зобов’язання безпосередньо втручається в земельні відносини. Наприклад, для малих фермерів це стимул не виробляти, а віддавати землю в оренду. Законопроєкт №5600, з моєї точки зору не боротьба з якоюсь олігархією, а навпаки загроза розвитку дрібного фермерства в Україні», — сказав експерт.

Також експерт прокоментував положення законопроєкту №5600, що стосуються птахівництва.

«Інша річ, яка теж цікава в законопроєкті стосується птахівництва. Те, що їх позбавили статусу птахівників 4 групи й перевели на загальну систему оподаткування — це крок в правильному напрямку», — Олег Нив'євський.

При цьому, спеціаліст зазначив, що поки рано говорити, про наслідки для птахівництва й конкретні цифри, адже повного тексту законопроєкту не було опубліковано. Однак, вважає, що законопроєкт, попри велику кількість постанов буде прийнятий.

«Практика показує, що не заблокують. Бо те саме було і при розгляді земельної реформи, коли ухвалили закон про обіг, земельну модернізацію, теж було повно цих постанов й це нормальна практика в парламенті» — підкреслив експерт.

Олег Нив'євський зазначає, що краще боротися з тінню м’якою силою, до заходів якої зараховує: 100% реєстрацію земельних ділянок та договорів оренди, скасування мінімального 7-річного терміну оренди землі, дофінансування та кредитування аграріїв, котрі потребують грошей під час виробничого сезону.

«Кілька сотень додаткових підприємств чи ФОПів, які будуть зареєстровані, нічого не дасть. Навіть в розвинутій Європі значна частка аграрного ринку знаходиться в тіні (10-15%). Можливо, краще залишити 15-20% в тіні, нехай собі живуть, працюють на цій території. Адже проконтролювати адміністративно дуже складно, державний сектор і так має багато проблем: з людським капіталом, доступом до даних тощо» — говорить спеціаліст.

Нагадаємо, що у Верховній Раді України зареєстрували 11 постанов про скасування рішення про прийняття у другому читанні та в цілому проєкту закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (№5600 від 02.06.2021).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus