Нарощування аграрного експорту актуально як владі, так і аграріям — Висоцький

Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України
Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України
Джерело фото: Latifundist.com

Баланс між експортом і постачанням агропродукції на внутрішній ринок забезпечує відповідний меморандум, який укладається з учасниками агроринку.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в інтерв'ю для The Page.ua.

За його словами останні кілька років меморандум, який укладають із виробниками, показав себе як ефективний інструмент. Адже у ньому чітко встановлюються обсяги, які потрібні для внутрішнього споживання, й обсяги експорту.

«Ми й далі практикуватимемо такі домовленості з учасниками ринку. Загроз для порушення чинного меморандуму ми поки що не бачимо. Наприклад, обсяги експорту пшениці зараз скорочуються щомісяця», — розповів Тарас Висоцький.

Повідомляється, що політики й експерти галузі говорять, що Україна може стати одним із провідних постачальників аграрної продукції у світі.

«За словами заступника міністра агросектор формує приблизно 20% ВВП України й не менш як 40% експортної виручки. Ми виробляємо продукцію в обсягах, достатніх для задоволення продовольчих потреб 280 млн людей» — додає Тарас Висоцький.

За його словами, якщо порівняти врожайність в Україні та провідних країнах, у нас є резерв 15-20%, який можна реалізувати завдяки технологіям і кращому використанню ресурсів.

«Тому стратегія нарощування аграрного експорту залишається актуальною як для державної політики, так і для самих виробників. Багато хто з них зараз активно розвиває свою експортну інфраструктуру», — зазначив він.

Нагадаємо, на зрошенні можна отримувати врожай соняшнику у 2 рази більший. Урожайність на зрошенні залежить не тільки від культури, а й від сорту, гібриду та погодних умов, які склалися у період вирощування. Щодо соняшнику, то на зрошенні теж можна отримувати врожай в 1,5-2 рази більший.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus