Імпорт продуктів та кормів в Україну може зупинитись

Імпорт харчових продуктів та сировини тваринного походження в Україну може повністю зупинитися. 

Такий висновок зробили експерти Європейської Бізнес Асоціації після аналізу проєкту наказу Мінекономіки «Про затвердження Порядку визнання еквівалентності системи державного контролю країни-експортера». Документ  опублікований для обговорення на сайті Мінекономіки 9 грудня 2021 року.

Наразі український бізнес може без перешкод імпортувати продукти і сировину тваринного походження із ЄС та потужностей третіх країн, які акредитовані за правилами ЄС. Зокрема, мова про м'ясні, м'ясо-рослинні та рибні консерви, сири, молоко та молочні продукти, продукти дитячого харчування, маргарин, ковбасні вироби, жири, м'ясні концентрати тощо. 

Цьому сприяє наказ Мінагрополітики №118 від 01.04.2014 року — він визнає такою, що відповідає українській, всю систему контролю Європейського Союзу. Одним із пунктів нового Порядку Мінекономіки цей наказ відміняється. 

«Проте, саме із посиланням на наказ №118 наразі в Україну ввозяться харчові продукти та корми, що виробляються закордоном. При цьому, процедура визнання еквівалентності, що передбачається новим документом  на заміну наказу 118 дуже складна. Тому об'єктивно складно розраховувати на оперативне визнання еквівалентності інших держав», — кажуть експерти ЄБА. 

Зокрема, перепоною можуть бути гарантії зовнішніх партнерів щодо того, що їх система контролю відповідає законодавству України. На практиці, іноземним органам необхідне вивчення системи контролю в Україні, порівняння її з власною системою контролю і т.п.

Тому, на думку ЄБА, питання може загальмуватися на дуже тривалий час.  До того ж у нового проєкту наказу немає перехідного періоду для набрання чинності. Тобто, якщо його буде прийнято у січні, він у січні й вступить в законну силу.

В асоціації попереджають, що зупинка імпорту значних обсягів харчової продукції та кормів призведе до дефіциту продовольства та значних втрат надходжень держави від податків і зборів. Це може зупинити окремі українські виробництва та ресторани, які працюють з імпортною сировиною. 

Тому асоціація просить перехідний період — не менше 3 років або до моменту визнання еквівалентності системи державного контролю ЄС. При цьому дозволити ввезення продукції з країн та потужностей, з яких продукти протягом 5 років  вже ввозилися в Україну. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus