Імпорт продуктів в Україну під загрозою зупинки — нардепи назвали «винних»

На останньому засіданні агарного комітету народні депутати розкритикували звіт Держпродспоживслужби та Мінекономіки із запуску нової системи контролю за імпортом харчових продуктів та живих тварин через мережу прикордонних інспекційних пунктів (ПІП) та призначених пунктів пропуску (ППП).

Про це йдеться в матеріалі «На межі зупинки — за пів року імпорт продовольства та живих тварин в Україну може стати» на AgroPolit.com.

Повідомляється, що цьогоріч 4 липня сплине термін для запуску ПІПів та ППП, через які має оформлюватися весь імпорт харчових продуктів та тварин.

Зазначається, що народний депутат від «Слуги народу» Дмитро Соломчук розкрив суть претензій до Держпродспоживслужби. За його словами служба за останні 5-7 місяців взагалі нічим не займається в цьому напрямку та вважає, що вона не зацікавлена у будівництві цих прикордонних інспекційних пунктів.

За словами Дмитра Соломчука, на виготовлення земельної документації слід було виділяти кошти зі спецфонду Держпродспоживслужби. Цього не відбувалося, а натомість витрачались кошти Світового банку, а кожна сума там погоджується дуже довго.

Додається, що він закликав колег не підтримувати пропозицію Мінекономіки та Держпродспоживслужби про перенесення запуску нової системи контролю перетину імпортом через кордон і не голосувати за законопроєкт №6248, який було відхилено на минулому комітеті. У ньому пропонується відкласти будівництво прикордонних інспекційних пунктів на 2025 рік. Нардеп каже, що в грудні 2019 року Світовий банк надав 200 млн на ці потреби, тобто, кошти є зарезервованими. Держбюджет за цей кредит сплачує відсотки.

«Зараз цим законопроєктом хочуть перекласти політичну відповідальність на народних депутатів. Щоб народні депутати ухвалили законопроєкт №6248, і потім коли будуть питання до Держпродспоживслужби від бізнесу, Держпродспоживслужба і Міністерство економіки скажуть, що це ж народні депутати ухвалили Закон, який вищий за будь-яку постанову чи наше рішення», — каже Дмитро Соломчук.

Нардеп додає, що потрібно виступити перед бізнесом і чітко їм доповісти, що весь імпорт продуктів харчування, агропродукції, тих же корів, нетелей, повністю зупиниться в Україну з 5 липня 2022 року. Адже відповідно до підписаної угоди зі Світовим банком і виділених коштів, запуск ПІПів мав відбутись до 5 липня цього року.

«Нічого взагалі не зроблено. А ще через рік експорт харчових продуктів та агропродукції зупиниться до азіатських країн, Європи, Китаю, згідно з цією угоди також. У вас є ще 6-7 місяців. А потім ми визначимось далі, що з цим всім робити. Але вийдіть і скажіть бізнесу, що, шановний бізнесе, з 5 липня імпорт зупинений. Завдяки нам і нашій діяльності», — опонував Дмитро Соломчук до команди Мінекономіки та Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, на цьому пленарному тижні Верховна Рада України планує розглянути три важливі аграрні законопроєкти.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus