Профільні відомства відповіли чи зупинеться імпорт продовольства та живих тварин у липні

Мінекономіки та Держпродспоживслужба повідомляють, що зупинки імпорту харчових продуктів та живих тварин до України з 5 липня не буде.

Про це йдеться в матеріалі «На межі зупинки — за пів року імпорт продовольства та живих тварин в Україну може стати» на AgroPolit.com.

Зазначається, що Мінекономіки та Держпродспоживслужба пропонують відтермінувати в законопроєкті №6248 введення запуску ПІП та ППП до 2025 року.

Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька каже, що має надію, що всі читали документ, включаючи документ від Світового банку.

«Я певна, що всі можуть поставити ще запитання про нашу працю нашому профільному міністерству, особливо по ПІПах, послухати реакцію тих самих світових партнерів. Тож, я думаю, що люди мають розуміти там не просто мову слів, а мову фактів», — каже вона.

Додається, що у презентації викладена повна відповідь Держпродспоживслужби з цього питання, яку Владислава Магалецька зачитала депутатам.

Повідомляється, що Владислава Магалецька відповіла на питання про план щодо будівництва ПІПів з датами та відповідальними особами.

«Ви ж знаєте, що навіть в державному бюджеті не було заплановано гроші на відповідне фінансування — це перше. Друге — щоб був детальний план з відповідальними і з датами, ще було потрібно виконати всі вимоги, які є у Світового банку в цьому кредиті та плюс у Мінфіну. А також їх відповідним чином затвердити з Мінекономіки. Тож, будь ласка, якщо ми говоримо про системну роботу з урахуванням того, що фінансування здійснюється не тільки державним бюджетом, а Світовим банком, ви маєте зрозуміти, які дедлайни і які документи мали бути підготовлені. Вони всі підготовлені. Коли ми чекаємо інколи місяцями певних погоджень від тих самих партнерів, ми не можемо розпочати проєкт будівництва», — каже вона.

Зазначається, що заступник голови Держпродспоживслужби Андрій Лордкіпанідзе підсумував, що протягом 1-го півріччя 2021 було підготовлено план заходів, який довго узгоджувався. Відтак, Міністерство економіки його затвердило, де покроково розписано, що хто робить з відповідальними і з термінами. І цього року теж проєкт такого плану заходів розроблено Держпродспоживслужбою та подано до Міністерства, і який найближчим часом буде затверджений.

Нагадаємо, імпорт продуктів в Україну під загрозою зупинки. На останньому засіданні агарного комітету народні депутати розкритикували звіт Держпродспоживслужби та Мінекономіки із запуску нової системи контролю за імпортом харчових продуктів та живих тварин через мережу прикордонних інспекційних пунктів (ПІП) та призначених пунктів пропуску (ППП).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus