Посуха загрожує майже 50% території Євросоюзу — Le Point

Європейський Союз наражається на ризик посухи через спеку та постійну відсутність дощів. Майже 50% території ЄС може постраждати. 

Про це пише Le Point.

Зазначається, що Європейський континент переживає винятковий період спеки, особливо у Франції. На близько 46% території ЄС спостерігаються, так звані «попереджувальним‎»‎ рівні посухи, тобто фіксується значний дефіцит вологи у ґрунті. 11% вже перебувають у стані «‎тривоги»‎, оскільки рослинність та посіви серйозно ослаблені через нестачу води.

«‎Франції, Румунії, Іспанії, Португалії та Італії, ймовірно, доведеться мати справу зі зниженням урожайності сільськогосподарських культур, особливо зернових, спричинених водним та тепловим стресом. Німеччина, Польща, Угорщина, Словенія та Хорватія також постраждали. Водночас в Італії спостерігається найсильніший рівень посухи в ЄС — сильна посуха спостерігається у п'яти італійських регіонах»‎, —  йдеться у повідомленні.

Читайте також: «‎Виробництво пшениці падає, площі під олійними культурами ростуть. Розповідаємо, що відбувається на агроринку ЄС»‎

Відмічається, що в Іспанії обсяги води, що зберігається в резервуарах, нині на 31% нижчі, ніж у середньому за останнє десятиліття.

«Спека у червні та липні посилила й без того критичну ситуацію після серйозного дефіциту опадів взимку та навесні. Наповненість річок у низці країн серйозно постраждала, запаси води закінчуються‎»‎, — констатують вчені.

Додається, що загалом така ситуація може вимагати екстраординарних заходів щодо управління водними запасами та енергією.

 
Нагадаємо, що аналітики очікують наступного сезону рекордний для ЄС рівень виробництва соняшнику. Посівні площі під соняшник у 2023 р. будуть збільшені завдяки зростанню цін на ринку.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus