рф шукає союзників представляючи Стамбульську зернову угоду як «‎жест доброї волі»‎ з боку кремля — The Conversation

Нещодавнє турне міністра закордонних справ сергія лаврова по Африканському континенту покликане завоювати союзників, які допоможуть росії боротися проти Заходу.

Про це йдеться в колонці директора Африканського центру стратегічних досліджень Джозефа Сігла на The Conversation.

Зазначається, що на поточних зустрічах лавров, імовірно, представить угоду про розблокування українського зерна як жест доброї волі з боку кремля, хоча саме росія винна у світовій продовольчій кризі. 

Відзначається, що загальний обсяг російських прямих інвестицій в Африку не перевищує 1%, однак її геополітичний вплив чималий: 25 із 54 африканських країн утрималися чи не голосували за засудження повномасштабного вторгнення рф в Україну на Генеральній Асамблеї ООН у березні. 

«‎Такий вплив можна пояснити розміщенням російських найманців, які стримують повстання, масштабними дезінформаційними кампаніями, торгівлею зброєю та дорогоцінними металами»‎, — пише видання. 

Читайте також: «‎Стамбульська сага про українські порти. Які перспективи та ризики експорту зерна»‎ 

У виданні відмітили, що росія показово встановлює ці партнерства не з державами, а здебільшого з конкретними лідерами, часто сумнівної легітимності. Вони від дружби з москвою мають політичний і фінансовий зиск.

«Із глобальної точки зору, росія пропонує африканським державам приєднатися до світового порядку, в якому права людини та демократія нічого не варті, а єдине, що має зміст, ― це сила. Це небезпечно для африканців, адже інвестиції на континент надходять від західних демократій, які зважають на дотримання верховенства права. Відвертаючись від Заходу в бік рф, африканські лідери шкодять щонайменше потоку інвестицій‎»‎, — пише Сігл.

Нагадаємо, що всупереч підписанню Стамбульської зернової угоди страховики, банки та брокери не поспішають укладати договори, через небезпеку, яку несуть заміновані акваторії українських портів та російські ракетні обстріли.  

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus