Через посуху врожай кукурудзи у Молдові скоротиться в 4 рази

Державна гідрометеорологічна служба Молдови переглянула в бік зменшення прогноз середньої врожайності з гектара кукурудзи та соняшнику цього року порівняно з попереднім прогнозом, оприлюдненим на початку липня.

Про це пише INTELLINEWS.

І кукурудза, і соняшник користуються високим попитом, враховуючи перебої, викликані війною в Україні на міжнародних ринках зерна, ситуацію, яка погіршилася через посуху в деяких частинах Європи. Україна також є великим виробником соняшнику, що вже призвело до обмеження експорту соняшникової олії в деяких країнах.

У Молдові цьогорічний урожай кукурудзи скоротиться в чотири рази порівняно з минулим роком. Порівняно із середнім показником за останні 10 років урожайність буде вдвічі-втричі меншою, а порівняно з минулим роком, коли був зафіксований рекордний урожай, скоротиться у 4-5 разів. Середня врожайність кукурудзи в 2022 році становитиме 1,2-1,7 т/га, проти 3,5т/га в середньому за останні десять років, згідно з останнім прогнозом Держгідрометслужби Молдови.

Якщо врахувати, що цього року кукурудзою було засіяно близько 526 тис. га або близько третини всіх сільськогосподарських площ країни, то врожай міг би становити 630-890 тис. т. Минулого року, для порівняння, було зібрано близько 2,8 млн т кукурудзи, а в 2020 році — лише 785 тис. т, тобто в 3,6 рази менше.

Найменша врожайність кукурудзи цього століття була в 2007 р. — лише 0,7 т/га. Того року було зібрано лише 363 тис. т кукурудзи, що вдвічі менше, ніж очікується цього року.

Прогноз щодо середньої врожайності соняшнику в Молдові цього року теж невтішний, але не такий драматичний, як у випадку з кукурудзою. Крім того, молдавські аграрії відвели рекордну частину своїх земель під посів соняшнику.

Так, Держгідрометслужба прогнозує, що середня врожайність у 2022 р. становитиме лише 1,0-1,3 т/га (середня врожайність за останні 10 років становила 1,9 т/га). Для порівняння, прогноз на початку червня становив 1,6-1,8 т/га, а минулого року середня врожайність становила 2,46 т/га, що вдвічі перевищує прогноз на цей рік.

Цього року соняшником було засіяно 434 тис. га, що на 11% більше, ніж у 2021 році, і майже вдвічі більше, ніж у 2009 році. В результаті соняшник займає близько 28% сільськогосподарських угідь, що є безпрецедентним для Молдови.

Найменший урожай соняшнику цього століття був зібраний 15 років тому, у 2007 році, лише 0,7 т/га. Тоді з 234 тис. га, засіяних соняшником, зібрали лише 156 тис. тонн.

Нагадаємо, на думку вчених теперішня посуха в Європі може бути найгіршою за останні 500 років.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus