На ринку з'явилися нові оператори, які самостійно роблять накопичення та фрахтують судна — Богдан Костецький

експорт зерна, перевалка зерна

У порти Великої Одеси заходять не лише костери, але і хендісайзи, де цікавіша економіка на масштабі. Тому експортери закладають достатньо велику прибутковість — це десятки доларів на тонні. Завантаживши хендісайз, навіть, якщо він удвічі дорожчий, ніж у Констанці, ти виходиш на високі рівні прибутковості. 

Про це розповів операційний партнер торгово-аналітичної компанії Barva Invest Богдан Костецький в матеріалі: З жовтня-листопада ціни на зерно зростуть, а маржа трейдера знизиться до $5-10 на тонні — Богдан Костецький.

За його словами, це вільний ринок, на якому з'явилися нові оператори: це менш відомі, невеликі компанії, які самостійно роблять накопичення, фрахтують судна, навчившись це робити на Дунаї. Тому маржинальність буде насичуватися новими гравцями, ростиме конкуренція. 

«Відповідно ми матимемо більш збалансовану картинку по цінах. Прогнозую, що з жовтня-листопада ціни зростатимуть, а маржинальність складатиме на десятки, а умовно $5-10, все одно задовольняючи операторів ринку‎»‎, — відмітив експерт. 

Богдан Костецький зауважив, що до повноцінного функціонування ринку ще далеко, але оглядаючись на ситуацію місяць назад, все не так погано. Адже тоді було чимало скепсису, максимум — очікування, що це просто евакуація зерна. Та з часом з'явилися судна не лише на вихід, а і на вхід. 

«Точно важко говорити про відновлення трейдингу у звичному форматі. Окрім названих причин, не забуваємо, що не функціонує великий миколаївський кластер, там пошкоджені портові потужності. Тому ринок буде перевантажений пропозицією. Відповідно ставки перевалки, скоріше за все, лишаться на тому ж рівні. Об'єм послуг на глибокій воді залишатиметься у дефіциті довгий час‎», — прогнозує ‎операційний партнер торгово-аналітичної компанії Barva Invest.

Нагадаємо, Sintez Group тестово відправила партію нішевих культур фурами з Одеси до турецького порту AsyaPort.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus