Затори в зерновому коридорі: фумігатори заперечують, що винні в затримці суден

Станом на 20 жовтня понад 150 суден стоять біля берегів Туреччини в очікуванні на перевірку спеціальними інспекційними групами Спільного координаційного центру (СКЦ), пише пресслужба Фітосанітарної Асоціації України. 

Зазначається, що занепокоєння членів ФАУ викликали припущення окремих посадовців щодо затримок суден при проходженні огляду інспекційними групами СКЦ, висувались ймовірні причини затримок суден, пов’язані з фумігацією, а саме: 

  • залишок фосфіну в вантажних трюмах під час огляду; 
  • видача екіпажу засобів газоаналізу з простроченими строками дії; 
  • недостатня компетентність членів екіпажу судна щодо виконання наданих інструкцій по проведенню дегазації та застосування засобів індивідуального захисту.

«Фактично, такі припущення можуть кваліфікуватись як загальна претензія всім фумігаційним компаніям у відповідальності за зрив процедури інспекції вантажів і утворення заторів при проходженні «Зернового коридору», з чим ми рішуче не можемо погодитись», — йдеться у повідомленні ФАУ.‎

Читайте також: «‎Чому я не вірю у продовження зернового коридору. Принаймні на нинішніх умовах»‎ 

Зі свого боку, ФАУ має усі підґрунтя стверджувати, що вказані випадки по дотриманню інструкцій щодо поводження з фумігованим вантажем та використанням ЗІЗОД не носять системний характер. 

«Що стосується дегазації і залишкової концентрації фосфіну під час перевірок, то у ФАУ акцентують, що технологія дегазації фумігованих вантажів передбачає умови для безпечного вивантаження зерна з трюмів суден при дотриманні командою виданих їм інструкцій‎»‎, — йдеться у повідомленні.

Водночас, уточнюють спеціалісти, якщо ці інструкції порушувати дискреційними наказами, котрі вступають в протиріччя до міжнародних норм, можуть спіткати проблеми з безпечним проходженням інспекцій. 

Відмічається, що на переконливий погляд ФАУ причина затримок з перевірками суден не лежить в площині діяльності фумігаційних компаній, діяльність яких відповідає законодавчим та нормативним вимогам, а відноситься, ймовірно, до організаційних питань, на які фумігаційні компанії не мають впливу. ‎

«Інспекційні групи, яких наразі працює лише три (раніше чотири), можуть теоретично перевіряти до 9 суден, а по факту ( 3-8 суден) при тому, що з портів «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний» за добу виходить в середньому 7-8 суден. Як наслідок, час інспекції суден виріс до 10-15 днів. Варто зазначити, що у перший тиждень роботи «зернового коридору» перевірка суден тривала п’ять-шість днів‎», — ‎відмітили у ФАУ.  

Читайте також: «‎Нам невідомо про плани будь-якої делегації скоротити кількість інспекцій, — речник ООН з Чорноморської зернової ініціативи»‎ 

Уточнюється, що затримки говорять про необхідність збільшити кількість інспекторів, аби задовольнити попит, проте росія усіляко затримує надання своїх представників для формування додаткових інспекційних груп.

У світлі останніх подій, ФАУ наприкінці вересня ініціювала початок серії зустрічей з першим заступником Мінагрополітики Тарасом Висоцьким щодо реалізації постанови Кабміну від 10 вересня 2022 року №1029 котра передбачає можливість проведення фумігації поза межами митної території України на вимогу країни-імпортера або власника вантажу і має на меті сприяти прискоренню інспектування експортних зернових вантажів. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus