Успіхи ЗСУ допомагають зростанню акцій українських агрохолдингів

Військові успіхи ЗСУ підвищили інтерес до українських компаній, які торгуються на Варшавській та Лондонській біржах. Так, зростання, починаючи з 9 вересня, продемонстрували «Астарта-Київ», «ІМК», «Агротон», KSG Agro, «Мілкіленд». Допомогли відновити зростання цим компаніям не лише військові досягнення, але й покращення показників діяльності.

Про це пише «‎Мінфін»‎.

Зазначається, що найбільше серед українських компаній зросли акції виробника яєць «Овостар Юніон» , які з моменту визволення Балаклії додали близько 33%. Тут на військові новини наклався загалом позитивний звіт компанії. Виробництво сухих яєчних продуктів у першому півріччі хоча і впало, але не критично, — на 12%, а ось їхня ціна зросла відразу на 71%.

«Коли інвестори побачать, що ЗСУ б’ють ворога на фронті та наближають нашу перемогу, попит на українські активи збільшуватиметься. На початку цього тижня, після яскравої перемоги ЗСУ у Харківській області, ми вже побачили досить сильний попит на українські цінні папери. Міжнародні інвестори зрозуміли, що непереможність російської армії — це міф, створений пропагандою», — розповів редакції трейдер групи ICU Віталій Сівач.

Інші вітчизняні представники на іноземних біржах із середини вересня або дешевшали, або залишились майже на тому ж рівні. Зокрема, впала ціна акцій «Кернел», якому влітку агентство Fitch знизило рейтинг до CCC. Причиною стали проблеми з експортом, а також плани компанії відкласти погашення боргів.

Якщо ж порівнювати нинішні показники з початком року, то тут всі компанії залишаються в мінусі.

Компанія Ціна на початок року Ціна на 21 вересня Зміна ціни
Овостар Юніон 68 58,5 -13,97%
Агротон 6,52 4,18 -35,89%
KSG Agro 3,97 2,42 -39,04%
ІМК 32,3 18,2 -43,65%
МХП 5,87 3,28 -44,12%
Астарта-Київ 42,7 22,9 -46,37%
Мілкіленд 2,22 0,91 -59,01%
Кернел 57,5 16,66 -71,03%

«Найбільше на цей час просів один із найбільших світових виробників олії «Кернел», який з початку року втратив близько 71% вартості. Також майже 60% ціни втратив інший агрогігант «Мілкіленд‎»‎, — пише Мінфін. 

Додається, що українські компанії мають потенціал для відновлення своїх позицій. Насамперед через часткове розблокування портів та очікування простішої посівної кампанії наступного року. Та ключовим для українських акцій буде все ж інший, всім очевидний фактор.

Нагадаємо, що капіталізація українських публічних аграрних компаній за період з 12 по 18 вересня переважно зросли

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus