У 2022-2023 рр. посівні площі під олійними скоротяться до 35% на користь зернових — KSE Institute

До вторгнення рф в Україну на частку зернових і олійних культур припадало 63% і 37% ріллі відповідно. Зі зміною рентабельності посівів у 2022-2023 рр., що пов'язано зі зміною цін на внутрішньому ринку та собівартістю продукції у воєнний час, площі під олійними скоротяться до 35% на користь зернових.

Про це йдеться в Agricultural Outlook від Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute.

Зазначається, що до 2030 р., зі стабілізацією цін та закінченням війни, площі зернових скоротяться до 60%, а олійних зростуть до 40%.

«Така тенденція спостерігалася до війни. Основною причиною цього є зміна відносної рентабельності двох груп сільськогосподарських культур, спричинена відносними змінами внутрішніх та світових ринкових цін. Модель дає однаковий результат для обох сценаріїв‎»‎, — зазначили в KSE Institute.

Уточнюється, що до вторгнення рф частка пшениці, кукурудзи та ячменю становила відповідно 45%, 36% та 16% від загальної посівної площі. Овес та жито займали приблизно по 1%.

Зміни частки площ посівів зернових та олійних груп у 2021-2030 рр. 

Відмічається, що зміна часток посівних площ обумовлена ​​зміною рентабельності культур (всередині зернових та олійних груп) щодо один одного. У моделі ціни внутрішнього ринку та виробничі витрати об'єднуються у так званий очікуваний валовий прибуток. Останні відбивають рентабельність виробництва сільськогосподарських культур‎.

Нагадаємо, що світовий урожай пшениці 2022/23 МР аналітики переглянули в сторону збільшення. Так, згідно з вересневим звітом, прогноз виробництва пшениці складе 783,92 млн т, що на 4,32 млн т більше за попередній прогноз (779,60 млн т у серпні).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus