Гроші від контрабанди українського зерна використовуються росією на фінансування війни

Балкер Матрос Позинич‎ з краденим українським зерном у порту Латакії
Балкер Матрос Позинич‎ з краденим українським зерном у порту Латакії
Джерело фото: CNN

росія вкрала українського зерна на щонайменше $530 млн і використовувала кошти на фінансування війни.

Про це йдеться в розслідуванні The Associated Press (AP).

AP використав супутникові знімки та дані морського зв’язку, щоб відстежити 30 кораблів, що перевозили зерно з окупованих регіонів України до портів в Туреччині, Сирії, Лівані та інших країнах.

Репортери переглянули документи, шукали публікації в соціальних мережах та опитували фермерів, чиновників, щоб розкрити деталі масової операції рф з контрабанди українського зерна.

Зокрема, росіяни крали зерно у Мелітополі і вантажили його у портах Феодосії та Севастополя. Мер Мелітополя Іван Федоров підтвердив, що окупанти переміщують величезну кількість зерна з регіону поїздами та вантажівками до портів у росії та Криму.

Читайте також: «‎З присмаком крові, або Агробізнес України, який має зв’язки з росією та білоруссю»‎

Раніше HarvEast повідомляв, що росіяни вивезли близько 200 тис. т зерна, що коштувало компанії близько $50 млн. За словами генерального директора HarvEast Holding Дмитра Скорнякова в окупованому українському місті Маріуполь зерно було перевезено вантажівками через кордон до росії.

«‎Щоб вкрасти його, вони просто їдуть до Ростова і Таганрога, невеликих російських портів, потім змішують його з російським зерном і кажуть, що це російське зерно»‎, — сказав він.

Нагадаємо, що окупанти знищили приміщення молочнотоварної ферми та 4 корпуси свиноферми «‎Племзавод «Стєпной‎»‎ в Запорізькій області.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus