Через війну втрати агросектору сягнули $30 млрд — експерт

Прямі втрати агросектору внаслідок війни становлять понад $6 млрд, а загальні втрати становлять понад $30 млрд.

Про це під час презентації повідомив керівник напряму земельної реформи Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) Сергій Кубах, пише «‎Укрінформ»‎.

«‎За різними оцінками, прямі втрати активів у сільському господарстві України становлять понад $6 млрд, а загальні втрати — понад $30 млрд»‎ — зазначив Кубах.

Крім того, пошкоджень зазнали понад 5% земельного фонду України, а це понад 2 млн га.

Як підкреслив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час заходу, сьогодні аграрії стикаються з великою кількістю викликів — окрім війни, на них тиснуть низькі ціни на зерно, складні погодні умови, невизначеність щодо завтрашнього дня.

«‎Одним із чинників, які ускладнюють нам роботу, є обсяг прямих і непрямих руйнувань, спричинених війною. Тому так важливо документально зафіксувати збитки сьогодні, щоб надалі сформувати вимоги до їхнього відшкодування і пізніше — відшкодовувати їх»‎, — сказав Сольський.

Читайте також: «Тактика — перемогти. 5 уроків антикризового планування для аграріїв‎»‎ 

За словами авторів проєкту, зафіксовані факти воєнних руйнувань і зібрані документи надалі можуть використовуватися для відшкодування відповідних збитків.

Уточнюється, що наразі на карті зібрано інформацію про 213 пошкоджених об'єктів у 25 територіальних громадах. Більшість із них стосується пошкоджених земельних ділянок.

Постраждалі аграрії закликають долучатися до збору доказової бази про воєнні злочини проти агропідприємств за посиланням.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus