Вслід за зменшенням черг суден ставки фрахту скоротяться — думка

Через зменшення черг суден, піде тиск на BDI (Baltic Dry Index — прим. ред) й ставки фрахту продовжать скорочуватись.

Про це Latifundist.com розповів директор BPG Shipping & Kronos Bulkers Геннадій Іванов.

За словами фахівця, фрахтовий ринок у всіх регіонах перебуває з негативним трендом, на що впливає багато фундаментальних факторів. Це чинить тиск на чорноморський ринок, незалежно від «‎зернової угоди»‎. 

«Із продовженням угоди розсмокчуться затори, вивантажаться судна, які раніше вийшли з українським зерном, повернуться назад. Буде попит на тоннаж. З огляду на те, що черги скоротяться, піде тиск на BDI і ставки фрахту ще скоротяться. Це ж ми бачили на початку вересня‎»‎, — говорить Геннадій Іванов. 

Геннадій Іванов пригадує, як в серпні ставки злетіли вгору, судновласники намагалися заробити, були незрозумілості зі страховками. Потім усе стабілізувалося, BDI пішов угору. Але з часом зросли затори, а з ними й фрахт.

«‎На мій погляд, треба тиждень-два на стабілізацію ситуації. Ба більше, з урахуванням загальної кон'юнктури, вантажів не так багато, на мій погляд, зросте кількість судновласників, які будуть готові працювати за коридором. Про це мені говорили самі судновласники, вони просто чекали офіційної пролонгації», — зауважив експерт. ‎ 

Нагадаємо, що за результатами чотиристоронніх переговорів, що відбулися в Туреччині, «‎зернову угоду»‎ було продовжено на 4 місяці (120 днів) — починаючи з 19 листопада 2022 року.  

Туреччина висловила вдячність Організації Об'єднаних Націй, Україні та рф за їхню готовність продовжити дію «‎зернової угоди». 

В ООН відмітили, що Ініціатива демонструє важливість стриманої дипломатії у пошуку багатосторонніх рішень.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus