Фахівець розповів, чому фокус на експорті врожаю зменшує прибуток аграріїв

Ринок невблаганний — що більше товару, то він дешевший. І чим більше агровиробники акцентуються на експорті сировини, тим менший заробіток отримують.

Таку думку висловив керівник проєктами Hard Skills Consulting Віктор Шульга в матеріалі: «‎Підтримка аграрного сектору в умовах воєнного стану: що варто знати?» на LigaZakon.‎ 

На думку фахівця, логістичні можливості з вивезення зернових і до війни були незадовільними, а із закриттям портів і поготів. За його словами, ‎найбільш доцільним способом нарощувати і виробництво, і доходи — не експортувати сировину, а переробляти її.

«‎Для прикладу, кукурудзу, якої країна вирощує з надлишком, можна переробляти на пальне. Паливний етанол з кукурудзи в якості домішку до палива суттєво знижує викиди СО2 в атмосферу, а його ринок оцінюється в десятки мільярдів доларів на світовому рівні», — наводить приклад експерт. ‎ 

Водночас Віктор Шульга акцентує, що для початку варто орієнтуватись на підтримку власних потужностей, адже нормативна база переробки кукурудзи в етанол на законодавчому рівні ще не готова і наразі перебуває на розгляді.

«Нема головного — стратегічного плану модернізації економіки та механізму переходу від експорту сировини до її глибокої переробки на місцях в аграрному секторі»‎, — підсумував фахівець.  

Разом з тим, Віктор Шульга зазначив, що яскравим прикладом агропереробки є соняшник. Після запровадження експортного мита розпочалася переробка соняшнику всередині країни і, замість сировини, почали експортувати продукт переробки — олію.

Читайте також: «‎Як на дріжджах, або Які можливості приховує у собі агропереробка бурякової меляси»‎ 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus