Україна менше експортує кукурудзи. Експерти назвали країну, яка закриє дефіцит на світовому ринку

Кукурудза
Розвантаження кукурудзи на елеваторі
Джерело фото: Latifundist.com

Глобальні ринки можуть зіткнутися з дефіцитом кукурудзи в першому кварталі 2023 року. Це буде пов'язано з тим, що швидке скорочення експортних поставок у Бразилії збігається із затримкою та слабким урожаєм в Аргентині, а також повільними темпами поставок з України. Найбільш зручним варіантом для покупців залишається США.

Джерело: аналітика Argus Media.

Поставки з Бразилії досягли 33,7 млн ​​т з березня по листопад минулого року, що значно перевищує середній показник за останні п’ять років (22,5 млн т за цей період) і є новим максимумом принаймні з 2013 року.

Оскільки USDA прив’язало експорт кукурудзи до Бразилії на рівні 44,5 млн т на поточний маркетинговий рік і враховуючи вже відвантажені обсяги, Бразилія матиме лише 10,8 млн т кукурудзи для експорту в грудні-лютому.

У той же час учасники ринку очікують , що поставки бразильської кукурудзи до Китаю лише в грудні-січні складуть 1,5 млн т, що свідчить про обмежену доступність для решти світу.

Тим часом Аргентина, яка вже відвантажила 30,5 млн т кукурудзи цього маркетингового року, має приблизно 6 млн т експортних запасів кукурудзи до лютого, щоб виконати прогноз USDA щодо експорту в 36,5 млн т. Але чимало з цього обсягу можна було б перенести на 2022-23 маркетинговий рік, щоб компенсувати можливу затримку та менший урожай наступного сезону, а нещодавнє продовження експортних ліцензій на 2021-22 роки ще більше полегшило перенесення.

За словами учасників ринку, до кінця цього сезону Аргентиною може бути відвантажено лише 2 млн т кукурудзи.

«Україна — ще один великий постачальник кукурудзи — стикається з дедалі складнішими умовами експорту, оскільки повільні перевірки суден у Чорному морі та перебої з електроенергією в країні впливають на темпи поставок. І хоча значні запаси старого врожаю в країні забезпечили певну підтримку поставкам кукурудзи, обсяги, перенесені з 2021-22 років, зменшуються та не повністю замінюються новим урожаєм. Українські аграрії наразі зібрали лише 21,4 млн т кукурудзи за сезон 2022-23 років, що приблизно на 14,0 млн т менше, ніж за рік», — пишуть аналітики. 

Отож, робить висновок агенція, багато покупців кукурудзи могли б звернутися до США, які експортували лише 8,2 млн т  протягом 1 вересня-15 грудня з 52,7 млн ​​т, прогнозованих USDA на 2022-2023 роки.

За нинішніх темпів експорт кукурудзи з США становитиме 9,3 млн т до кінця грудня, що означає потенціал відвантаження 43,4 млн т із січня-серпня.

У той же час генетично модифікована кукурудза в США може відвернути потенційних покупців, особливо в Європі, уточнюють в Argus Media. 

Покупці з ЄС значною мірою залежать від бразильських та українських поставок, які загалом склали 11,85 млн т у 2021-22 роках, що становило приблизно 73% світового імпорту блоку на той час. Залежність ЄС від Бразилії та України ще більше зросла в 2022-2023 роках, як в обсягах, так і в частці, оскільки з липня вже отримав 12,44 млн т з обох джерел, що становить 92% світових надходжень блоку за цей період.

«Це наражає ЄС на більший ризик дефіциту поставок, ніж інші частини світу, і може спонукати регіон шукати обсяги з інших джерел за менш конкурентоспроможними цінами або звернутися до альтернативного кормового зерна», — підсумовують в Argus Media. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus