Україна має контролювати обіг ГМО продукції — Чайківський

Народний депутат України Іван Чайківський
Народний депутат України Іван Чайківський
Джерело фото: Latifundist.com

Україна має контролювати обіг ГМО продукції, а вже ринок відрегулює питання рентабельності та доцільності.

Таку думку висловив народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, пише GrowHow.

За його словами, коли мова йде про ГМО продукцію, то йдеться в першу чергу про дві речі: ринок і впорядкування. Таку ж мету, за словами нардепа, закладають в законопроєкт №5839, який готується до 2-го читання.

«Держава має вести контроль за використанням ГМО продукції, особливо в агросекторі, та впорядкувати обіг такої продукції‎», — вважає Іван Чайківський. 

Таким чином, продовжує нардеп, прийнявши відповідний закон, парламент виконує свою основну функцію: створює умови та наближає українське законодавство до європейського. 

«‎Ринок, попит-пропозиція дадуть свою оцінку та вироблять економічні показники, які будуть вигідними, або ж ні для агровиробників», — резюмував Іван Чайківський.

Читайте також: «‎Бути чи не бути ГМО, ось в чому питання»

Нагадаємо, у листопаді та грудні Верховна Рада прийняла за основу два законопроєкти №5839 і №5840, що мають врегулювати правові та організаційні питання щодо генетично-модифікованих організмів. Однак наразі проєкти документів почали широко обговорюватися з ініціативи насіннєвиків і трейдерів.

Насіннєва асоціація України та Українська зернова асоціація заявили про занепокоєння, адже в такому варіанті, як зараз, проєкт №5839 не узгоджується з позицією України щодо проєвропейського курсу розвитку.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus