Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон про ГМО

Верховна Рада 23 серпня ухвалила закон «Про державне регулювання генетичноінженерної діяльності та державний контроль за розміщенням на ринку генетично модифікованих організмів і продукції». Прийняття законопроєкту №5839 у другому читанні та в цілому підтримали 276 нардепів.

Про це повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Поправки, які внесли перед ухваленням закону у другому читанні, забороняють вирощування та ввезення генетично модифікованої кукурудзи, а також вирощування протягом пʼяти років генетично модифікованих цукрових буряків і ріпаку.

Читайте також: Сюзана Григоренко про нові зміни в законі про ГМО: ГМ-кукурудза заборонена, ГМ-ріпак та цукровий буряк дозволять вирощувати не раніше 2030 року

Законом визначаються терміни «генетично модифікований організм», «генетично модифікована продукція», «ГМ-продукція як харчовий продукт». Також запроваджується державна реєстрація ГМО.

«Недосконале правове регулювання щодо поводження з ГМО унеможливлює здійснення ефективного державного контролю за обігом генетично модифікованої продукції та створює передумови для нелегального використання незареєстрованої генетично модифікованої продукції», — йдеться у пояснювальній записці.

Основні положення законопроєкту передбачають:

  • розмежувати повноваження органів державної влади з метою усунення дублювання функцій у сфері поводження з ГМО;
  • удосконалити систему оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров’я людини та навколишнього природного середовища;
  • запровадити європейські механізми державної реєстрації ГМО;
  • удосконалити вимоги до маркування ГМ-продукції та запровадити правила щодо її простежуваності;
  • посилити державний контроль у сфері поводження з ГМО, а також встановити відповідальність за порушення законодавства у цій сфері. 

Нагадаємо, портовий термінал, який в середньому експортує 2-3 млн т зерна на рік, матиме додаткові витрати в $1-1,5 млн тільки на аналізі ГМО після ухвалення законопроекту № 5839 щодо легалізації вирощування ГМО в Україні.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus