Кернел купив річковий термінал та продав землі Веревському — підсумки фінансового півріччя

Компанія «Кернел» у лютому 2023 року купила річковий термінал «Дунай Агро Пром» в порту Рені, з потужністю зберігання 12 тис. т.

По це йдеться у звіті компанії за перше півріччя 2023 ФР.

Термінал спеціалізується на перевалці соняшникової олії та шроту. «Кернел» у співфінансуванні з USAID планує закупити обладнання для цього терміналу. 

До того ж, чистий прибуток компанії у липні-грудні 2022 року склав $368 млн, що на 13% нижче, ніж у відповідний період довоєнного року. Дохід «Кернел» у липні-грудні 2022 впав на 41% у річному порівнянні до $1,89 млрд. Показник EBITDA втратив 22% та склав $446 млн.

Чистий борг «Кернел» на 31.12.2022 був $1,05 млрд, що у відносному значенні до показника EBITDA за останні 12 місяців було 11,0х. Дане співвідношення виглядає дуже високим, бо за період січень-червень 2022 року компанія мала різке погіршення показника EBITDA через відсутність можливості експортувати продукцію через порти.

«Є розуміння, що на ціну акцій «Кернел» дуже негативно впливають воєнні ризики в Україні. Крім того, досі невідомо чи буде змога нормально продовжити дію так званої «зернової угоди», яка дозволяє експортувати агро продукцію через порти Чорного моря без ризику обстрілів з боку держави-агресора. Поточна дія «зернової угоди» спливає 18 березня», — пише Eavex Capital.

До того ж, в компанії зазначили, що найбільший прибуток за звітний період був отриманий від вирощування зернових. Наразі незрозуміло як в подальшому буде показувати себе цей сегмент бізнесу після того, як «Кернел» продав 134 тис. га власного земельного банку своєму основному акціонеру Андрію Веревському. Ця угода була підписана ще у квітні 2022 року і повинна бути повністю завершена в цьому місяці.

Нагадаємо, що Веревський скористався низькою ціною акцій Кернел задля викупу контрольного пакета.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus