Саботуючи зернову угоду, росія намагається послабити санкції проти себе — думка

Напередодні продовження «зернової угоди» росія в черговий раз заявила, що якісь пункти угоди не виконуються на її користь. Таким чином рф намагається отримати преференції для своєї економіки.

Так прокоментував заяву мзс рф заступник голови «‎Всеукраїнської аграрної ради»‎ (ВАР) Денис Марчук.

«Вони постійно скаржаться, що не можуть продати своє зерно та добрива. Це брехня, тому що з росії щомісяця відвантажується близько 3-4 млн т зернових. Інша справа те, що з ними не хочуть працювати комерційні компанії, які не бажають мати нічого спільного з росією, а власного флоту морських зерновозів їм не вистачає, тому у них проблеми із логістикою», — зазначив Денис Марчук.

Він додав, що статистика агроекспорту вказує на те, що росія спроможна вивозити необхідні об’єми продукції. Крім того, після погроз вийти із «зернової угоди», голова мзс рф сергій лавров вже заявив, що вони продовжать участь в угоді.

Читайте також: Україна почала переговори щодо продовження зернової угоди, ситуація складна — Reuters

«Ця новина не є однозначною, бо коли росія в жовтні 2022 року призупинила свою участь в «зерновій угоді», проходження суден Босфором збільшилось в десять разів, завдяки відсутності російських інспекторів, які своєю діяльністю гальмують цей процес. Вільне проходження суден в той час дозволило країнам Африки, Азії та Близького Сходу отримувати продовольство в необхідних об’ємах», — розповів Марчук.

Нагадаємо, у разі включення Миколаївського морського порту до «зернової угоди» логістика стане дешевшою щонайменше в два рази, але лише у тому випадку, якщо не буде проблем з кількістю суден, які проходять через Босфор.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus