За першу половину 22/23 МР з України експортовано рекордний обсяг насіння соняшника

Об'єм експорту українського соняшника за половину сезону 22/23 (вересень-лютий) сягнув нового історичного максимуму — 1,54 млн т. Майже 80% від цього обсягу відправили в Євросоюз, 19% — в Туреччину.

Про це повідомляють аналітики «АПК-Інформ».

Також серед імпортерів лідерами є Болгарія (429 тис. т, частка в загальному імпорті — 28%) та Румунія (406 тис. т, 26%).

Експерти зазначили, що за останні кілька місяців спостерігається поступове скорочення експорту олійної з України, зумовлене зниженням попиту та цін імпортерів на тлі достатньої пропозиції соняшника в Європі, зокрема в її східній частині.

«Також на це впливає збільшення навантаження на логістику при експорті через західний український кордон. Водночас робота «зернового коридору» також залишається ускладненою, що суттєво обмежує внутрішню переробку і сприяє подальшій активній пропозиції українського соняшнику на експортному ринку», — повідомили в «АПК Інформ».

За оцінкою аналітиків, у другій половині сезону-2022/23 з України може бути ще експортовано близько 800-900 тис. т насіння соняшника.

За даними ООН, станом на 10 березня «зерновим коридором» з України експортовано 477 тис. т соняшника. Серед основних імпортерів:

  • Туреччина (326 тис. т);
  • Франція (84 тис. т);
  • Іспанія (26,7 тис. т).

Нагадаємо, цьогоріч в Україні планують зібрати 53 млн т зернових та олійних культур, половина врожаю піде на експорт.

Наталія Родак, Latifundist.com, 2023 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus