З початку року ціна на карбамід в Україні впала на чверть — Barva

В Україні в січні та першій половині лютого лідером по падінню цін у компанії Ostchem (Group DF) була селітра, яка з початку року знизилась в ціні на 23%, то наразі найбільші темпи показує карбамід, рекомендована ціна на який з 2 березня впала на 9,4% (3000 грн) до 29000 грн/т, СРТЦе вже третє зниження цін компанією в поточному році.

Про це повідомляє Barva Invest у щотижневому звіті.

Таким чином, з початку року вартість карбаміду впала майже на 24%, що є найбільшим показником серед всіх азотних і розрив між ними і карбамідом в перерахунку на діючу речовину ще більше зріс.

Barva Invest зазначає, що ціна була знижена тільки на карбамід, в той час, як вартість селітри, ВАС та КАС не змінювалися. Попереднього разу, 21 лютого, Ostchem знижував ціну тільки на карбамід.

«ДніпроАзот» до кінця минулого тижня ціну не змінював, однак на поточному тижні також скоротив ціни на 3000 грн. Таким чином, виробник з Камянського пропонує карбамід дорожче — по 29500 грн/т в біг-бегах та 29700 грн/т в мішках на заводі.

Такі дії українських виробників незадовго до початку сезону стали можливими завдяки зниженню цін на газ і в чималій мірі внаслідок тиску імпортерів.

Водночас, на відміну від попередніх тижнів ціни на імпортний карбамід майже не змінювались. Туркменський гранульований карбамід залишився на рівні 29500 грн/т, FCA Ізмаїл. Також в порту пропонується карбамід з США по 29000 грн/т.

«Якщо сезон по селітрі набирає оберти, то по карбаміду є ще час до його початку, однак його стає все менше і затягувати із придбанням карбаміду стає все ризикованіше. Тим більше, що ціни на світовому ринку стабілізувалися», — зазначають експерти.

В перспективі ціни на карбамід мають бути стабільні з можливим зниженням на імпортний товар. Але часу на придбання карбаміду стає все менше і ризики того, що товар може не встигнути прийти в господарство у разі подальшого очікування зниження цін, зростають.

Крім того, внаслідок стабілізації світових цін, вартість імпортного товару поки що не зможе так стрімко падати, як це було взимку цього року. Тим більше, що постачальники будуть націлені на відвантаження в Індію, внаслідок чого вільних обємів буде обмаль. З іншої сторони, імпорт значно зріс і імпортерам необхідно буде розпродати товар, через що вони муситимуть йти на зниження цін.

На світовому ринку добрив подією тижня стало проведення тендеру на закупівлю карбаміду індійською IPL. Найнижчі ціни були на рівні 330 $/т, CFR для західного узбережжя та 334,8 $/т для східного. На попередньому тендеріпроведеному в середині листопада, цінові мінімуми були 573 $/т та 578,77 $/т, CFR відповідно.

Всього надійшло пропозицій на 3,56 млн т від 19 компаній. Така велика кількість товару говорить про те, що у виробників та торгових компаній накопичилися досить великі об’єми карбаміду через низькі закупівлі основними імпортерами в поточному році.

Індія була відсутня на ринку з листопада, коли проводила попередній тендер і ця відсутність в чималій мірі також сприяла значному зниженню світових цін. З іншої сторони, в Індії наближується сезон харіф, а після майже чотирьохмісячної перерви запаси в країні не дуже великі. Тому, попри те, що цільова кількість по тендеру 1 млн т, більшість учасників ринку оцінюють, що може бути придбана значно більша кількість, особливо зважаючи на досить низькі ціни.

Накопичивши великі обєми карбаміду, постачальники намагатимуться продати якомога більше товару в Індію. Тому будуть погоджуватись на вказані цінові пропозиції.

Традиційно, велика кількість буде поставлена з Близького Сходу, рф, Китаю. Хоча останні не зможуть поставити дуже багато через хороший попит на внутрішньому ринку та експортні обмеження. Також очікуються поставки з Середньої Азії, Південно-Східної Азії, Нігерії, Північної Африки.

В Європі незабаром почнеться сезон і закупівлі карбаміду скоротяться, однак поки що попит достатньо хороший і постачальники з Північної Африки та Середньої Азії підвищують ціни. В Чорному морі гранульований карбамід неросійського походження вже досяг позначки 400 $/т. В США та Бразилії поки що немає великої потреби в імпорті і місцеві імпортери очікують результати індійського тендеру.

Софія ЯрошенкоLatifundist.com, 2023 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus