Україна цьогоріч може виростити вдвічі більше зерна, ніж споживає — Висоцький

Цьогоріч в Україні зможуть засіяти майже стільки ж площ, що і в тому році. Це дозволить виростити мінімум удвічі більше зерна, ніж споживають українці та зберегти експортний потенціал агросектору на рівні попереднього року — понад $20 млрд.

Про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі телемарафону «Єдині новини».

«У минулорічному прогнозі не враховувалася частина деокупованих Миколаївської, Харківської та Херсонської областей. Уряд робить максимум заходів, щоб суттєва частина і цих областей, які ще треба оглянути й розмінувати, також була засіяна. Тому, можливо, у підсумку ми навіть вийдемо на трохи більші площі, ніж у минулому році», — зазначив Висоцький.

За його словами, близько пів мільйона гектарів, або 2 % від загальних національних с/г площ, можуть залишитися незасіяними.

Висоцький зазначив, що у цьогорічній посівній залишається більший фокус на олійні культури, що призведе до часткового зниження валового виробництва зернових культур в Україні.

«На внутрішній ринок це суттєвого впливу не матиме, бо ми виростимо як мінімум удвічі більше, ніж споживаємо. Але це впливатиме на міжнародні ринки, оскільки в результаті це може підтримувати тренд на доволі дорогу сировину, високі світові ціни на зернові», — розповів Тарас Висоцький.

Нагадаємо, взаємна торгівля агропродовольчими товарами між Україною і країнами ЄС склала $16,5 млрд. Це найвищий показник за часів дії Угоди про асоціацію між Україною та ЄC, який на 39% перевищив попередній рекордний показник 2021 р. у $11,9 млрд.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus