Збитки від блокування експорту агропродукції з України складають близько $18 млрд — експерт

Наразі збитки від блокування експорту аграрної продукції з України складають близько $18 млрд. Загальна сума збитків від блокування портів сягає $36 млрд.

Такі цифри наводить голова Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Олег Нів'євський.

«Українська економіка в 2022 році впала більше ніж на 30%, або на $60 млрд. Звичайно, ці втрати не тільки через блокування портів, але і через руйнування, поламані ланцюжки поставок та виробництва, втрачені активи», — зазначив експерт.

Він додав, що такі збитки зумовлені тим, що після блокування морських портів Україна не змогла в повній мірі перенаправити торгівлю іншими шляхами, особливо в перші шість місяців. «Зерновий коридор» працює, проте із постійними перебоями. Для решти товарів морем ходу немає.

Нагадаємо, державна екологічна інспекція України у результаті заходів контролю розрахувала шкоду навколишньому природному середовищу, завдану країною-терористом рф, — понад 1,5 трлн грн.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus