Експерти розповіли, як знизити собівартість вирощування соняшнику

Для зниження витрат на вирощування соняшника є певні технологічні нюанси. Наприклад, зменшення густоти висіву на гектар.

Про це розповіли фахівці з напряму соняшнику компанії «Штрубе Україна ГмбХ» Юрій Унрод та Іван Терзі в матеріалі SuperАgronom.com «Зниження собівартості вирощування соняшнику: що радять фахівці?».

«Ні для кого не секрет, що можна сіяти менше рослин на гектар і отримувати такий самий врожай. Питання лише в тому, на скільки менше? Якщо насіння протруєно інсектицидним протруйником, ви можете зменшити густоту на 10%. Це дозволить збільшити площу живлення для кожної рослини і підвищить її компенсаторну здатність. Якщо у вас сівалка точного висіву, можна зменшити густоту ще на пару відсотків. Були часи, коли на гектар в зоні Лісостепу висівали 75 тис. насінин, а нині в середньому висівають 55-60 тис. насінин. В зоні Степу цей показник ще нижче — 40-45 тис./га» — пояснює Іван Терзі.

Серед інших заходів фахівці виділяють:

  • Правильний підбір гібрида під конкретні умови: якщо в господарстві планують вносити мінімальну кількість добрив і економити на ЗЗР, то обирати інтенсивні гібриди недоцільно. Натомість краще вибрати помірно-інтенсивні та екстенсивні гібриди. У бренду Strube, наприклад, такими є Баско ШТ, Фаусто ШТ, Меро ШТ, Конквест.
  • Диференційована сівба і внесення добрив — також можливість економії, але першочергово потрібно інвестувати в сучасну техніку.
  • Вирощування соняшнику у технології Сульфо, під яку хімічний захист буде коштувати дешевше, ніж інші гербіцидні схеми.

Нагадаємо, що за прогнозом, валове виробництво олійних культур у цьому році складе 19,2 млн т проти 18,2 млн т попереднього року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus