Нарікати на якість українського зерна немає підстав — думка

На кордоні відбувається нормальний контроль якості українського зерна, оскільки воно приходить в ЄС. Всю агропромислову продукцію контролюють згідно з європейськими нормами.

Про це розповів учасник польського зернового ринку — консультант компанії МК Merchants Петро Чецвьеж у блозі на Elevatorist.com.

«Проблема — московська пропаганда. Тому що аграрні медіа і соціальні мережі, де беруть участь фермери, розповсюджують неправдиву інформацію. Розходиться теза, що зерно, яке приходить з України, проходить без контролю по пестицидах, мікотоксинах, по вмісту комах — це неправда. Уряд намагався пояснити ситуацію, але дуже обмежено це робили. Вони намагалися спростувати таку інформацію, але їх ніхто не слухав», — каже Петро Чецвьеж.

Польський трейдер Андрій Абдулов розповів, що восени минулого року була ситуація, коли експортери з росії, білорусі та України везли товар за документами на технічні цілі, але продавали його як харчовий. Це робилося, щоб уникнути черги на розмитненні товару. Але технічний товар так само перевірявся.

Читайте також: Шалений експорт. Дорога зерна через Польщу

«Везли зерно по таких документах, але проблеми були не через якість, а при оплаті НДС. Це найбільша проблема, яка могла бути. Тому що навіть якщо зерно за документами йде як технічне, його так чи інакше перевіряють. І ніхто при здоровому глузді не став би використовувати величезні партії зерна, які в'їжджають з України в Польщу, якби воно було неякісне», — каже Андрій Абдулов.

Нагадаємо, в Угорщині експерти з безпеки харчового ланцюга знищили 29 т української кукурудзи, в якій виявили забруднення. Пізніше про виявлення забрудненої партії української пшениці заявили у Словаччині.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus