Претензії до якості української агропродукції з боку ЄС становлять не більше 0,1% експортних обсягів — Держпродспоживслужба

Україні майже не надходять зауваження щодо якості експортованої в Європу агропродукції. Претензії з боку країн ЄС становлять не більше 0,1% експортних обсягів.

Про це повідомив голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Ткачук, пише Укрінформ.

«Повідомлень про неналежну якість експортованої до Європи агропродукції ми отримуємо дуже мало: не більш як 2-3 на місяць. Україна є членом Європейської системи швидкого оповіщення про харчові продукти (RASFF), тому маємо можливість швидко реагувати на подібні зауваження. Але щодо фітосанітарних процедур ми фактично не отримуємо нотифікацій (офіційних повідомлень — прим. ред.)», — зазначив Ткачук.

За його словами, нотифікації трапляються здебільшого у випадку приватних пересилок українськими громадянами в іншу країну обʼєктів фітосанітарного контролю, наприклад, насіння рослин.

Читайте також: Українське зерно сьогодні контролюється краще за будь-яке у світі: Сергій Орловський про те, чи могла Україна возити до Європи неякісну продукцію

«Такі порушення якості з боку окремих громадян справді реєструються, а от на поставлену вітчизняними виробниками агропродукцію офіційних скарг у 2023 році з боку європейських споживачів Україна не отримувала», — додав Ткачук.

Нагадаємо, у 2023 році Польща провела 5186 перевірок кормових матеріалів та харчових продуктів українського походження, у результаті яких виявлено 142 порушення.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus