Збитки ДПЗКУ у 2023 році можуть скласти майже $200 млн

Збитки «Державної продовольчо-зернової корпорації України» (ДПЗКУ) у 2023 році можуть сягнути $197,4 млн навіть якщо підприємство виконає свій фінансовий план.

Про це пише Економічна правда.

У Міністерстві фінансів України зазначають, що наразі фінансовий план ДПЗКУ на 2023 рік та план заходів з виходу на беззбиткову діяльність відсутні.

Нагадаємо, у грудні 2012 року ДПЗКУ взяла у китайського Ексімбанку $1,5 млрд кредиту на постачання українського зерна до Китаю. Фінансовим гарантом за цією позикою виступив український уряд. Оскільки у ДПЗКУ не було коштів для чергової виплати по кредиту, то її переклали на Міністерство фінансів. Тоді з бюджету України Китаю виплатили 2,5 млрд грн.

У 2022 році ДПЗКУ домовилася з китайським кредитором про відтермінування відсоткових платежів на три роки. Однак корпорація продовжує зазнавати збитків і, ймовірно, навіть після закінчення пільгового періоду борг виплачуватиме держава, а не ДПЗКУ.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus