Виробництво та експорт соняшникової олії в травні-серпні 2022/23 МР можуть впасти до 9-річного мінімуму

Враховуючи запаси соняшнику в Україні, виробництво та експорт соняшникової олії в травні-серпні 2022/23 МР можуть стати мінімальними для зазначеного періоду за більш ніж 9 сезонів.

Такий прогноз озвучив керівник аналітичної служби ІА «АПК-Інформ» Андрій Купченко.

У вересні-квітні 2022/23 МР Україна експортувала 3,8 млн т соняшникової олії, що на 12% перевищує аналогічний показник минулого сезону. До кінця поточного олійного сезону (травень-серпень) Україна може експортувати ще близько 800 тис. т соняшникової олії.

Читайте також: Вже з травня обсяги відвантаження соняшникової олії з України можуть скоротитися — прогноз

«Подальший експорт визначатиметься кількома чинниками: робота «зернового коридору», достатні запаси олійної сировини та продукції в основних імпортерів — країн ЄС, скорочення закупівель Польщею на тлі внутрішніх протестів. Також вплинуть імовірне скорочення виробництва олії в Україні внаслідок обмежених запасів соняшнику та тривалий низхідний ціновий тренд на світовому ринку соняшникової олії», — зазначив експерт.

Нагадаємо, у новому сезоні виробництво соняшникової олії в Україні може зрости до 6 млн т, оскільки фермери планують збільшити площі під соняшником.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus