Кліматичні зміни через підрив Каховської ГЕС можуть призвести до виникнення пустелі — експерт

Після підриву росіянами Каховської ГЕС може відкритися піщане дно. Це призведе до утворення нової пустелі з усіма кліматичними наслідками.

Про це заявив урбаніст та засновник організації «Сміливі відновлювати» Віталій Селик, йдеться в матеріалі на Latifundist.com «Підрив Каховської ГЕС: наслідки для агросектору та екології Півдня України».

За словами експерта, в разі виникнення пустелі слід очікувати зменшення опадів, пилові бурі, підйом температури у регіоні. А відповідно більший ризик посухи на полях центру і півдня України.

Читайте також: Ціни на пшеницю відреагували на підрив Каховської ГЕС

Підрив Каховської ГЕС загрожує зупинкою постачання води у системи зрошення полів Херсонської, Дніпропетровської та Запорізької області. У більшості — на тимчасово окупованих територіях. Це підтвердив і заступник директора агрокомпанії «УКАН» Андрій Повод.

«В плані зрошення теж проблеми виникнуть на лівому березі, бо там працюють по Північно-Кримському каналу. Там не буде води і зрошення. Ми ж беремо воду по трубах прямо з Дніпра. Херсонський район (куди входить Білозерка) брав воду або з Дніпра, або з Інгулецької системи зрошення. Але вона зараз не працює, бо орки повзривали мости через канали», — сказав аграрій.

Нагадаємо, 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. В Херсонській області почалася евакуація місцевого населення. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus