В Мінагро розповіли про наслідки підриву Каховської ГЕС для сільського господарства

За попередніми оцінками Мінагрополітики, внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС на правобережжі Херсонщини буде затоплено орієнтовно 10 тис. га сільськогосподарських земель. В декілька разів більше земель буде затоплено на лівому березі області, який зараз перебуває під окупацією.

Про це повідомляє пресслужба міністерства.

Крім того, техногенна катастрофа зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей.

Читайте також: Кліматичні зміни через підрив Каховської ГЕС можуть призвести до виникнення пустелі — експерт

У 2023 році на правому березі Дніпра працюють лише 13 зрошувальних систем. Підрив Каховської ГЕС фактично залишив без джерела води 94% зрошувальних систем в Херсонській, 74%  в Запорізькій та 30%  в Дніпропетровській областях.

«Знищення Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. Без Каховського водосховища постраждають не лише аграрії та водокористувачі, а й джерела питного водопостачання населених пунктів», — йдеться у повідомленні Мінагро.

Близько 2:30 ночі 6 червня російські окупанти підірвали машинну залу Каховської ГЕС. Зруйновано 11 з 28 прольотів греблі. Орієнтовна ширина прориву понад 170 м.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus