Очікування нового врожаю стримуватиме ціни на зернові — УУБ

На внутрішньому ринку України у травні прослідковувалося зниження цін майже на всі культури. На деякі зернові спостерігалось незначне відновлення цін, проте вони були не достатні, щоб повернутися до попередніх рівнів.

Про це йдеться  аналітичний звіт AgroMarketUUB від Української універсальної біржі, пише Latifundist.com.

«В короткостроковому періоді буде прослідковуватися низька активність покупців на внутрішньому ринку, що матиме негативний вплив на баланс попиту та пропозиції. Додатковим фактором на стримання ціни буде очікування на новий врожай. Протилежний тренд ринку можемо побачити на деякі олійні, що пов’язано із їх дефіцитом», — зазначили аналітики біржі.

Щодо посівної кампанії, то на кінець травня засіяно зернових, зернобобових та олійних культур понад 12,25 млн га. Кліматичні умови протягом травня загалом були достатньо сприятливими для росту та розвитку озимих зернових культур, зокрема пшениці озимої.

Читайте також: Обсяг виробництва пшениці в Україні скоротився до рівня 2014/15 МР — рейтинг

Середні ціни попиту по Україні на кінець травня щодо квітня:

  • пшениця 2 клас (EXW)  5 920 грн/т (-7,64%);
  • пшениця 3 клас (EXW)  5 800 грн/т (-7,64%);
  • пшениця фуражна (CPT)  5 520 грн/т (-3,50%);
  • кукурудза фуражна (CPT)  5 720 грн/т (-2,39%).

На кінець місяця ціни на світовому ринку відображали зростання, зокрема і на ринку США.

«Ціни на кукурудзу в США підвищувалися через спекотну суху погоду, що зберігалася в районах кукурудзяного поясу»,  відмічають аналітики.

З повною версією звіту можна ознайомитись  у безкоштовному чат-боті для купівлі та продажу аграрної продукції в Телеграм  AgroMarketUUB — розділ «Аналітика».

Нагадаємо, експерти USDA прогнозують врожай пшениці в Україні в новому 2023/24 МР на рівні 17,5 млн т, що на 1 млн т більше за попередній прогноз. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus